Versier je schoolplein

Naast het versieren van je klas met bloembollen, kan natuurlijk ook het schoolplein opgevrolijkt worden, dus versier je schoolplein met bloembollen!

Bollen op pot narcis crocus bl druifBloembollen in bakken
Bloembollen kun je heel goed in bakken en potten planten. Die bakken maak je van hout of je kunt er natuurlijk ook een paar kopen of lenen. Zorg ervoor dat er gaten in de bodem van de bakken zitten. Anders kan de grond te nat worden en dan gaan de bloembollen rotten. Verder heb je wat potscherven (of grind) en aarde nodig. De potscherven of het grind leg je in een laag op de bodem van de bak. Daaroverheen komt een laag potgrond of aarde. Leg hier nu eerst de bollen op die het laatst bloeien zoals tulpen. Dek deze tulpen af met weer een laag potgrond. Leg hierop de bollen die wat eerder bloeien dan de tulpen, zoals narcissen of hyacinten. Dek ook deze bloembollen weer af met een laag potgrond. Als laatste leg je bollen neer, die als eerste gaan bloeien, zoals blauwe druifjes (Muscari) of crocussen. Zo krijg je allerlei verschillende lagen met bloembollen, die achter elkaar in bloei komen. Weet je hoe ze dit ook wel noemen? Een ‘lasagne’ beplanting. Deze manier van planten zorgt ervoor dat je heel lang plezier beleeft van je bloembollenbak.

Border met tulp en hyacint close upBloembollen in de tuin
In de tuin kunnen bloembollen op veel plaatsen geplant worden, in het gras, onder en tussen de struiken,en tussen andere kleinere planten. Om de bollen te kunnen planten maak je eerst de grond wat los. Daarna graaf je een plantbed. Dat is een soort gat met een vlakke bodem. Het gat is overal even diep. Alle bollen van dezelfde soort zet je in het plantbed. Niet stijf op een rij, maar in groepjes. Dat staat veel natuurlijker. Hoe diep je de bollen moet planten en hoe ver uit elkaar, kan je zien in onderstaand lijstje:

Soort Plantdiepte Afstand   tussen de bollen
Narcis 15-20 cm 15 cm
Tulp 10-15 cm 10 cm
Crocus 10 cm 8 cm
Hyacinth 20 cm 15 cm
Sneeuwklokje 5-10 cm 5-8 cm

Als het planten klaar is, bedek je de bollen met de uitgegraven aarde. Schrijf de naam van de bollen op een steeketiket. Steek het etiket in de grond bij de bollen. Nu weet je ook over een poosje nog waar je de bollen hebt geplant. Gaat het erg hard vriezen, bedek de plantbedden dan met een laag dor blad. Het is misschien ook een leuk idee om samen met je klas bollen te planten rondom de school, in een schooltuin of in bakken bij de school. In het voorjaar staat jullie school er dan fleurig bij. Vanaf september zijn er bollen te koop in tuincentra, supermarkten, en zelfs in warenhuizen.

Bulbs4Kids
Misschien is het ook leuk om met de school mee te doen aan Bulbs4kids. Deelnemen aan Bulbs4Kids is heel eenvoudig. Meld je klas aan en je ontvangt begin oktober het gratis bloembollenpakket. Let op, er zijn 200 Bulbs4Kids pakketten beschikbaar, op is op! Je klas doet automatisch mee aan de wedstrijd om de Gouden Bloembol 2016. Voor meer informatie ga je naar www.bulbs4kids.com.