Versier je klas

Haal in de winter alvast wat voorjaar in de klas en versier je klas met zijn allen. Enkele ideeën daarvoor vind je op deze pagina.

Bloeiende bollen in de winter
Elk najaar worden er overal op de hele wereld ontelbare bloembollen geplant. Niet alleen in de tuin, maar ook op het balkon. Want wie geen tuin heeft, kan natuurlijk bloembakken gebruiken. Ook worden er in die tijd heel wat bloembollen binnen geplant. In potten, schalen of glazen. Zo halen we in de winter een stukje voorjaar in huis. Er zijn soorten die zelfs al in december bloeien. Weet je welke bollen je daarvoor nodig hebt? Hyacinten en narcissen bijvoorbeeld. Hyacinten zijn er in roze, wit en blauw. Narcissen zijn meestal geel, wit en oranje. Deze bollen zijn al rond half september in de winkel te koop; los of verpakt in mooie doosjes.

hyacint op pot

1. Leg wat potscherven op de bodem van de pot. Een laagje grind kan ook.
2. Vul de pot voor een deel met potgrond of aarde.
3. Zet de bollen op de potgrond. De bovenkant van de bollen moet net boven de potrand uitsteken.
4. Vul de pot nu verder met grond. Druk de grond een beetje aan. De ‘neuzen’ van de bollen blijven net boven de grond.
5. Geef zoveel water dat de grond goed nat is. Maak er geen modderbad van.
6. Zet de bollen op een koel donker plekje. Het beste is een temperatuur van ongeveer 9 graden Celsius. Het mag er in elk geval niet warmer zijn dan 13 graden Celsius. En natuurlijk mag het er niet vriezen. Kijk elke week of alles goed gaat. Houd de grond vochtig.
7. Is er bij jullie niet zo’n plekje te vinden? Geen nood. Je kunt de pot met bollen ook buiten ingraven. Zorg dat de bovenkant van de pot ongeveer 10 centimeter onder de grond komt. Water geven hoeft nu niet. Het regent vaak genoeg.
8. Na ongeveer 10 tot 12 weken is het zover. Dan mogen de bollen naar binnen. Zet ze niet direct in het volle licht bij het raam en houd ze zover mogelijk van de verwarming vandaan. Planten trekken naar het licht. Dan groeien ze scheef. Draai de pot daarom elke dag een halve slag.
hyacint op glas9. Na een paar dagen mogen de bollen wel in het volle licht. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Over een paar weken zullen de bollen bloeien. Je kunt hyacinten ook zonder grond in bloei krijgen. Daarvoor kun je een speciaal hyacintenglas gebruiken. Maar met een gewone jampot gaat het ook wel. Vul het glas met water en zet de bol erop. Zorg ervoor dat het water de bol net raakt. Na een paar dagen zie je de eerste wortels verschijnen. Verzorg de bol net als de bollen in de pot. Je kunt hyacintenbollen op water natuurlijk niet ingraven. Zoek een plekje in een kelder/garage of in kast waar het koel is. Een ander leuk idee is om eerst je eigen bloempot te schilderen. Misschien is er binnenkort wel iemand jarig, die je een pot met bloembollen wilt geven.

 


De amaryllis is een REUS!

amaryllis in kas

Amaryllis is eigenlijk niet het juiste woord voor deze reuzenbol, maar wordt wel door bijna iedereen zo genoemd. De echte naam luidt: ‘Hippeastrum’ (spreek uit hippee astrum) en komt uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Je kunt hem dus niet buiten planten, maar binnen lukt het prachtig. Je hebt ze in verschillende kleuren: oranje, zalmkleurig, wit. Maar de rode zie je het meest. Weet je wat zo fijn is van de amaryllis? Je kunt hem een lange tijd planten. Wil je de bol heel vroeg in bloei hebben? Dat kan, dan plant je in oktober. Maar je kunt ook later planten. Wel 6 maanden lang. Tot eind april dus! Eigenlijk is een bloembol een klein wonder. Nu wil je natuurlijk wel eens een groot wonder meemaken? Dat kan met het planten van een amaryllis. Heb je ooit wel eens zo’n grote bol gezien? En kijk eens naar die pruik van dikke wortels! Daar moet wel een reuzenbloem uitkomen. Dat zal wel moeilijk zijn, denk je? Mis, helemaal mis! De amaryllis is juist de gemakkelijkste van alle bollen. Wil je weten hoe het gaat? Zet de pot op een warm plekje in het licht. Zolang je niets ziet veranderen, geef je weinig water. Komt de stengel te voorschijn, geef dan wat meer water. Draai de pot elke dag. Dan trekt de stengel niet krom naar het licht. Op een dag zie je de kleur van de bloem door de knoppen heen schijnen. De ‘reus’ onder de bollen gaat bloeien! Weet je dat een amaryllis bol zelfs gaat bloeien als je de bol gewoon op een schaal neerlegt. Een keer per week even 10 minuten dompelen in water is voldoende om de bol te laten bloeien.

Narcissen op water
narcis oo water De narcis die je het gemakkelijkst in bloei krijgt is de ‘Paperwhite’ (spreek uit peperwijt). Het is een Engels woord, dat ‘zo wit als papier’ betekent. Het lukt met deze bollen altijd en supervlug. Je hebt zelfs geen potgrond nodig. Paperwhites kwamen vroeger alleen uit Israël en Zuid-Frankrijk. Maar nu worden ze ook in Nederland gekweekt. Buiten kun je ze namelijk niet planten. Daar zouden ze bevriezen. Het zijn namelijk echte ‘binnenbollen’. Je kunt ze van begin oktober tot het eind van het jaar gebruiken. Na 4 tot 6 weken bloeien ze en verspreiden een heerlijke geur.
1. Vul een (glazen) schaal voor een deel met grind.
2. Zet de bollen op het grind. De bovenkant van de bollen moet net boven de schaal uitsteken.
3. Vul de schaal voorzichtig met water. Het water mag de onderkant van de bollen net raken.
4. Vul de schaal verder op met grind. Nu staan de bollen lekker stevig.
5. Zet de schaal direct voor het raam. Zo kun je elke dag zien wat er gebeurt.
6. Na een week beginnen de bollen al uit te lopen. Let er op dat je op tijd water bijvult.
7. Het is zover. De trossen met bloemen gaan open. Wat zijn ze mooi! En wat ruiken ze lekker!
8. Houd het water in de gaten, dan heb je ongeveer drie weken plezier van je narcissen.
Als de bollen zijn uitgebloeid, kun je ze wegdoen. Paperwhites zullen het tweede jaar niet bloeien.