Wil je ook bijen, hommels en vlinders in de tuin?

Wil je genieten van kleur en geur in je tuin, maar ook kleine insecten als bijen, hommels en vlinders voorzien van voedsel? Plant dan bloembollen in je tuin.

Zodra de temperatuur in het voorjaar omhoog gaat, verschijnen de bijen, hommels en vlinders. Ze gaan meteen op zoek naar voedsel, want ze hebben stuifmeel en nectar nodig voor hun eigen gezondheid. Daarnaast zorgen ze ook voor de bestuiving van de gewassen.

De bloemvorm, bloemgeur en bloemkleur spelen een rol bij het aantrekken van bijen, hommels en vlinders. Veel bloemen hebben een zogenoemd honingmerk. Dat zijn vlekjes en streepjes op het bloemblad die de weg wijzen naar de nectar. Het stuifmeel blijft bij bijen en hommels zitten in stuifmeelkorfjes op hun achterpootjes.

De volgende bloembollen trekken bijen, hommels en vlinders aan in je tuin, terras of balkon.

Eranthis hyemalis (Winterakoniet), Galanthus nivalis (Sneeuwklokje), Crocus vernus (bonte krokus) en Leucojum vernum (Lenteklokje) zorgen voor voldoende nectar en stuifmeel in de maanden januari – maart. In maart – april zijn dat Chionodoxa sardensis (kleine Sneeuwroem), Anemone blanda, Corydalis solida (Vingerhelmbloem), Scilla siberica (sterhyacint) en Narcissus pseudonarcissus (wilde narcis). Van april – mei zorgen Muscari botryoides (blauwe druif), Fritillaria meleagris (Kievitsbloem), Hyacinthus orientalis, Ornithogalum nutans (knikkende Vogelmelk) en Tulipa sylvestris (bostulp) voor het voedsel. En van mei – juli zijn dat Allium aflatunense ‘Purple Sensation’, Nectaroscordum (Bulgarse sierui) en Allium sphaerocephalon (Trommelstokje).

Naast het planten van bloembollen is het belangrijk om ook waardplanten in je tuin te hebben die dienen als voedsel voor de rupsen die zich later ontpoppen tot prachtige vlinders. Op de website van de vinderstichting staan lijsten van nectarplaten en waardplanten. www.vlinderstichting.nl. Op www.vlindernet.nl is informatie te vinden van in Nederland voorkomende vlinders.

Bijen houden naast bloembollen ook van inheemse planten zoals kattenstaart, klaproos, vingerhoedskruid, wilde margriet, duizendblad en kaardenbol, maar ook van Buddleja, lavendel, Hesperis, Liatris, Lunaria, Echinacea, Echinops, Agastache, Origanum, Phlox, Verbena, Sedum en Aster. Een lijst van inheemse bijenplanten vind je op www.bijenhelpdesk.nl.

In veel winkels kunnen tegenwoordig klant en klare bijen en vlindermengsels worden gekocht.