Sauromatum

Sauromatum venosum Picture Bob Rutemoeller

Sauromatum is familie van de Araceae

Populaire naam: Voodoo lelie – Hagediskruid

Bloemkleur: geeloranje met paarsrode tekening - Bloeiperiode: maart - juli

Plantdiepte: 15 cm - Plantafstand: 30 cm - Planthoogte: 75 - 100 cm

Toepassingen: border, potterie en orangerie, tropische tuinen

 

NAAM EN HERKOMST SAUROMATUM 

Ze komt oorspronkelijk uit India, Java en Tropisch Afrika, van Sudan tot Malawi en Zambia en kent 6 soorten. Hoewel enkele taxonomen tot de conclusie waren gekomen dat alle soorten van Sauromatum tot het geslacht Typhonium behoren, ondersteunt recente DNA-analyse het behoud van Sauromatum als een afzonderlijk geslacht. In het Grieks betekent Sauromatum, saura: een hagedis, dit is een verwijzing naar de lange, dunne en gevlekte schutbladeren. Ze is ontdekt in 1774, maar is pas sinds 1815 bekend in Europa waar ze als rariteit werd ingevoerd.

KLEUREN EN VORMEN SAUROMATUM 

De Sauromatum is een grote, platte en zware knol. In het voorjaar verschijnt een lange, donker gekleurde bloeikorf met daaromheen een 30 cm lange kokervormige schede die van binnen geel met purperen vlekken is. De buitenkant is purperkleurig. Het ene jaar verschijnen alleen bladeren, het andere jaar bladeren èn bloemen. Na de bloei ontstaat een bol gevuld met bessen die uitgezaaid kunnen worden. De bloemetjes op de bloeikorf worden bestoven door aasvliegen. De plant lokt deze vliegen door het verspreiden van een geur als rottend vlees. Door de temperatuur van de bloeikorf te verhogen tot wel 5°C boven de omgevingstemperatuur, wordt de geur vrijgegeven.
De knol is ook een droogbloeier: leg die van december tot en met februari op een schotel in de kamer (niet boven verwarming). Na enkele weken bloeit de Sauromatum zonder water te geven. De bloem heeft niet echt sierwaarde omdat ze slechts een dag bloeit. Als droge knol bloeit ze tussen maart en juni, in de volle grond in juni of juli.

Sauromatum venosum Picture David Pilling

SAUROMATUM KOPEN

Koop van november tot april stevige, gezonde, grote knollen. Koop nooit knollen die zacht aanvoelen, beschimmelde of rotte plekken hebben, met vlekken of groene uitlopers of verschrompeld zijn. Koop ook geen beschadigde knollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote knollen geven stevige lange stengels met grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

SAUROMATUM PLANTEN

Plant de knol in het voorjaar op een plek in de half schaduw in goed doorlatende grond. Of plant haar in een ruime pot in potgrond gemengd met wat zand en geef een klein beetje water. Zodra de bloemknop zichtbaar is, weer een keer water geven. De knol is niet winterhard, maar na enkele jaren kan ze in de volle grond overwinteren. In de zomer kan de potplant naar buiten, maar in de winter is een koele plek noodzakelijk en hou haar vrij droog. Meer planttips.

VERZORGING SAUROMATUM

Geef de knollen in de volle grond in de eerste helft van het jaar geregeld mest en water. Zo worden nieuwe knollen aangemaakt. In de zomer of herfst vergeelt het blad en gaat de knol in rust. Geef de knollen in pot na de zomer geen water en mest meer. Het blad sterft af en de knol gaat in rust. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING SAUROMATUM 

De Sauromatum vermeerdert zich door kleine knolletjes of kralen die zich in een krans bovenop de knollen vormen. Na de bloei verschijnt een bol gevuld met bessen die uitgezaaid kunnen worden. Meer verwilderingstips.

CULTIVARS SAUROMATUM

De soorten met een * zijn te koop in Nederland.

Sauromatum giganteum Picture Susan Bryant

Sauromatum giganteum: komt oorspronkelijk uit China en bloeit in de zomer. Ze heeft een groen blad en bladsteel en bloemen met een diepe kastanjebruine buis.  

Sauromatum venosum Picture Gere72

Sauromatum venosum*: is de bekendste cultivar. De bloeiwijze is groenachtig en fraai geelgroen geaderd met zwarte stippels in een lange donker gekleurde boeikolf waaromheen een 30 cm lang kokervormige schede zit die van binnen geel is met purperen vlekken. De buitenkant is purper. Oorspronkelijk komt ze uit de bossen van India en de Himalaya. Ze is in 1774 ontdekt en werd in 1815 bekend in Europa.