Liatris

Liatris

Liatris is familie van de Asteraceae

Populaire naam: Lampenpoetser – Prachtkaars – Knopige slangenwortel

Bloemkleur: licht roze, purper roze, violet, paars, wit 

Bloeiperiode: juli – oktober

Plantdiepte: 5 cm - Plantafstand: 20 - 25 cm - Planthoogte: 40 - 150 cm

Toepassingen: borders, verwilderingstuin, langs tuinvijver, bij groep houtige gewassen, bloemsierkunst, potterie, bijen-  en vlindertuin

 

NAAM EN HERKOMST LIATRIS

Oorspronkelijk komt ze uit het oosten en zuiden van Noord-Amerika en zijn er ruim 30 soorten bekend. De naam zou afgeleid zijn van een Indiaanse naam voor een van de soorten. De naam Laciniaria uit 1762 is de oudste naam, maar sinds 1791 is het Liatris.

KLEUREN EN VORMEN LIATRIS

Ze bloeit op hoge stengels met op de toppen, langlevende, aarvormige bloemen in licht roze, violet, purper roze en wit. De bloemen openen geleidelijk van boven naar beneden. Liatris heeft een verdikte, stengelknolachtige wortelstok.

SYMBOLIEK LIATRIS

Spiritueel staat ze voor standvastigheid.

Liatris spicata knollen Picture David Pilling

LIATRIS KOPEN

Koop in het voorjaar stevige, gezonde, grote knolachtige wortelstokken. Koop nooit wortelstokken die zacht aanvoelen, beschimmeld zijn of rotte plekken hebben, met vlekken of groene uitlopers of verschrompeld zijn. Koop ook geen beschadigde wortelstokken want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote wortelstokken geven stevige lange stengels met grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

LIATRIS PLANTEN

Plant ze in maart/april op een zonnige en lichte standplaats in goed doorlatende, voedselrijke grond. Zorg dat de grond niet te nat is, want dan kunnen de knollen rotten. Woelratten eten ze graag. Bescherm de planten met fijnmazig ijzergaas. Meer planttips.

VERZORGING LIATRIS

Ze verdraagt droogte, maar ontwikkelt meer bloemen als ze regelmatig water krijgt. Snij uitgebloeide bloemen af. Verder heeft ze weinig verzorging nodig. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING LIATRIS

Vermeerdering kan door scheuren en zaad. Scheuren bij voorkeur in het najaar als het loof is afgestorven. Vermeerdering via zaad is moeilijk omdat de zaden langzaam kiemen en een koude periode nodig hebben om te ontkiemen. Bovendien zal de plant het eerste jaar niet bloeien. In de tuin laat het zich echter gemakkelijk uitzaaien, hoewel het gewas niet helemaal zaadvast is, zodat er wat variaties in kleur kunnen optreden. Verder eens in de 5 tot 6 jaar de pollen in voor- of najaar opgraven en delen. Dit voorkomt dat de groei- en bloeikracht afneemt. Meer vermeerderingstips.

LIATRIS OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Ze combineert prima met rode zonnehoed, Rudbeckia, kruiskruid, Agastache, Echinacea, Helenium, Phlox en siergrassen.

LIATRIS BLOEMSIERKUNST

Liatris is een goede snijbloem en blijft zeker 2 weken mooi in de vaas. Met deze tips geniet je lang van de bloemen:

  • gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid. Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding;
  • snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad;
  • zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit;
  • zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS LIATRIS

Liatris aspera Picture Krista Lundgren USFWS cc-by-2.0

Liatris aspera: (betekent wat ruw) bloeit in purper in augustus en september en kan 30 tot 120 cm hoog worden. Ze wordt al gekweekt sinds 1739 en bestaat ook in wit.

Liatris cylindracea: (betekent cylindrisch) bloeit in purper/roze in juli en augustus en kan 50 tot 75 cm hoog worden. Ze komt voor van Ontario tot Illinois en Missouri.

Liatris elegans Picture Mike Owsley

Liatris elegans: (betekent sierlijk, elegant) bloeit in purper/roze in augustus en september en wordt 60-80 cm hoog. De stengels zijn dicht behaard. Ze is in 1878 beschreven en komt voor van Virginia tot Alabama en Florida.

Liatris graminifolia: (betekent grasachtig blad) heeft lange aarvormige trossen met purper/roze bloemetjes en bloeit in juli/september. Ze komt uit Virginia tot Georgia en Florida en wordt 60-100 cm hoog. Var. Dubia kan zelfs 100 – 125 cm hoog worden.

Liatris liqulistylis Picture Joshua Mayer CC-BY-SA-2.0

Liatris ligulistylis: (betekent lintbloempjes uit de stijl) heeft pluizige bolvormige lavendel purper bloemen met een krans van uitstekende draadachtige bloemblaadjes. Ze heeft 5 tot 20, 2-3 cm brede bloemhoofdjes die op individuele steeltjes staan tot 5cm lang. Daardoor krijgt ze een vrij losse en open uitstraling in vergelijking tot de meer gangbare soorten. De monarch vlinder houdt van deze liatris.

Liatris pycnostachya

Liatris pycnosachya:  (betekent dichte aar) heeft purperen/roze bloemetjes en bloeit in augustus/september. Ze wordt 90 – 150 cm hoog, is beschreven in 1732 en groeit in Illinois en Iowa tot Arkansas en Texas.

Liatris scariosa: (betekent gekrinkeld, dun, droog) heeft korte trossen half bolvormige bloemhoofdjes met donker purper/roze bloemetjes en bloeit in juli/augustus. Ze wordt 60-100 cm hoog, is beschreven in 1739 en groeit in Minnesota tot Nebraska en Florida. ‘Alba’ is de witte variant.

Liatris spicata wit Picture David Pilling

Liatris spicata: (betekent aarvormig) ze bloeit in purper in juli/augustus en wordt 60-125 cm hoog. Ze groeit van Massachusetts tot Wisconsin en Arkansas en is beschreven in 1732. Ze is een aantrekkelijke plant voor de honingbij en vlinders.  Enkele cultivars: ‘Kobold’ bloeit lila roze en ‘Alba’ wit. Var. Montana (van de bergen) heeft paarsrode bloemen op lange stengels.

Liatris squarrosa: (betekent schubbig) bloeit purper/roze in juli/september en wordt 40-60 cm hoog. Ze groeit in Ontario tot Minnesota en Texas en is in 1732 beschreven.