Ismene

Ismene 'Excelsior' Picture Angelo Porcelli

Ismene is familie van de Amaryllidaceae

Populaire naam: Peruviaanse of Peruaanse narcis 

Bloemkleur: wit, geel - Bloeiperiode: midden juni  – augustus

Plantdiepte: 8 - 10 cm - Plantafstand: 10 - 15 cm - Planthoogte: 60 - 100 cm

Toepassing: tuin, border, potterie, bloemsierkunst

 

NAAM EN HERKOMST ISMENE

Ismene is een geslacht van 10 tot 15 soorten oorspronkelijk uit de Andes van Peru, Bolivia en Equador. De cultivars die geteeld worden, zijn voornamelijk voortgekomen uit kruisingen van de verschillende cultivars. Ze worden vooral geteeld in Azië, Australië, het Caribisch gebied en de VS. 

In het verleden werd Ismene, samen met Elisena en Leptochiton (zie Cultivars) geclassificeerd als Hymenocallis. In 1990 is ze door Alan Meerow afgescheiden van Hymenocallis.

Het belangrijkste kenmerk dat dit geslacht onderscheidt van Hymenocallis is de  pseudostem (nepstengel) die is gevormd uit langwerpige bladscheden. Bovendien zijn de bloemen omlaag buigend tot hangend en is de meeldradenkoker meestal gestreept groen. Ze komt oorspronkelijk uit de centrale Andes van Ecuador, Peru en Bolivia. In Hymenocallis vormen de bladeren nooit een pseudostem, bloeien de bloemen rechtop en is de staminale beker nooit groen vanbinnen. Verder komt Hymenocallis niet voor in Zuid-Amerika (alleen in het noorden van Zuid-Amerika en nooit in de Andes).

KLEUREN EN VORMEN ISMENE

Ze kan tot 100 cm hoog worden en heeft 2-5 witte, ivoorkleurige of gele geurende bloemen met groene strepen. De bloemen, met een diameter van 10 cm doen denken aan de bloem van de narcis, vandaar de naam Peruviaanse narcis. De bloembladeren zijn vrij smal met een sierlijk gekartelde kroon en opvallende, uitstekende meeldraden. De bladeren zijn basaal, riemvormig of langwerpig en midden tot donkergroen. Afhankelijk van de soort is ze bladverliezend of wintergroen.

SYMBOLIEK ISMENE

Ismene is een Griekse naam voor meisjes afkomstig uit de Griekse mythologie en betekent `jasmijn’. Ismene was de dochter van Oedipus en Iocaste.

Ismene
ISMENE KOPEN Koop stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

ISMENE PLANTEN

Plant ze na ijsheiligen in mei op een plek in de zon tot lichte schaduw in voedselrijke en goed doorlatende grond. Ze houdt van water, maar niet van natte voeten. Bescherm haar tegen koude wind en tocht. De veldmuis vindt haar lekker, dus plant haar in een plantmandje. Ze groeit goed in potten en containers. Houd de grond vochtig en geef van de lente tot de herfst maandelijks mest. Laat de pot vorstvrij overwinteren en de potgrond niet helemaal uitdrogen. Meer planttips.

VERZORGING ISMENE

Geef ze tot de bladeren in de herfst verdwijnen om de paar dagen water en geregeld wat mest, om bolvorming te verbeteren. Houd de grond vochtig, anders breken de bloemen door de droogte. Graaf in gebieden waar het kan vriezen, de bollen met zoveel mogelijk wortels vóór de vorst op en laat ze in de open lucht drogen. Zorg ervoor dat wortels niet beschadigen of verdrogen. Schade aan de wortels voorkomt bloei in het volgende jaar. Bewaar bij 8 ° C tot 10 ° C in plastic zakken in een droge en koele ruimte. Zodra het warmer wordt in mei, de bollen weer planten. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING ISMENE

Vermeerdering vindt plaats door broedbollen. Omdat de geteelde cultivars vooral hybriden zijn, is vermeerdering via zaad meestal niet mogelijk. Meer vermeerderingstips.

ISMENE OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

De grote bloemen zijn heel mooi in combinatie met vaste planten als de Gypsophillia, Delphiniums en Hosta.

 BLOEMSIERKUNST ISMENE

Met deze tips hebben de bloemen een vaasleven van 5 tot 7 dagen:

  • gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid. Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding;
  • snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad;
  • zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit;
  • zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS ISMENE

De zuivere soorten worden nauwelijks gekweekt als sierplanten. De cultivars die geteeld worden, zijn voornamelijk voortgekomen uit kruisingen van de verschillende cultivars.

Ismene amancaes Picture Manolo Robles

Ismene amancaes: is inheems in Peru. Ze heeft een felgele bloem met een groen gestreepte bijkroon. In de natuur bloeit ze voordat de bladeren verschijnen.

Ismene hawkesii: komt oorspronkelijk uit het Cusco-gebied van Peru. Het is een van de weinige soorten die wordt geteeld. Ze is bladverliezend en bloeit voordat de nieuwe bladeren volgroeid zijn. Het is een kleine soort met 3 tot 5 witte bloemen met een geel groen hart en een vleug geel aan de buitenkant van de bloemblaadjes.

Ismene narcissiflora Picture T.Voekler CC BY-SA 3.0

Ismene longipetala:  komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Ecuador tot het noordwesten van Peru. Ze heeft 5 tot 10 witte bijna transparante bloemen met wat groen aan de basis met krullende 10 cm lange bloemblaadjes. De kroon is ongeveer 3 cm en de plant kan tot 100 cm hoog worden.

Ismene narcissiflora: is inheems in de Andes van Peru en heeft 2 tot 6 witte bloemen die lijken op narcissen met franjes aan de rand en riemvormige bladeren in heldergroen. Ze is in 1796 beschreven en wordt tot 50 cm hoog.

Ismene 'Excelsior' Picture Angelo Porcelli
Ismene x macrostephana Picture Angelo Porcelli

Hybriden:
De hieronder vermelde hybriden worden veelvuldig gekweekt en worden zowel als Hymenocallis als Ismene verkocht.

Ismene 'Advance': is een kruising van Ismene x deflexa en Ismene narcissiflora. Ze bloeit wit met een groengeel gestreepte keel, heeft bredere bloemblaadjes, is korter en minder gekruld.
Ismenocallis 'Buccaneer': een kruising tussen Hymenocallis liriosome en Ismene narcissiflora, ze bloeit wit.
Ismene 'Dancing Dolls': is een kruising tussen Ismene amancaes en Ismene longipetala, ze bloeit wit.
Ismenocallis 'Excelsior': is een kruising van Hymenocallis traubii en Ismene narcissiflora, ze bloeit wit.
Ismene × festalis: wordt ook wel Ismene 'Festalis' genoemd. Ze is een kruising van Ismene longipetala en Ismene narcissiflora. Is vrij algemeen verkrijgbaar. Ze heeft glanzend groene riemvormige bladeren. Op de top van de stengel staan 5 witte, 10 cm grote trompetvormige pittig geurende bloemen. De variëteit ‘Zwanenburg’ heeft de grootste bloemen.
Ismene x macrostephana ‘Daphne’ of Ismenocallis ‘Daphne’: is een kruising tussen Hymenocallis speciosa en Ismene narcissiflora. Ze werd gekweekt door Van Tubergen in de late 19e eeuw. Ze heeft zeer grote bloemen, geurt zoet en gaat iets langer mee dan andere soorten. Ze is vorstgevoelig en heeft bescherming nodig als de temperatuur onder +5 ° C komt.
Ismene ‘Pax’: is een nieuwe hybride. De gele kleur toont aan dat het een afstammeling is van Ismene amancaës. De kroon is groter waardoor de bloemen meer op een narcis lijken.
Ismene 'Sulphur Queen': is een kruising tussen Ismene narcissiflora en Ismene amancaes. Ze geurt zoet met een pittige noot en bloeit geel.

Meer cultivars: I. deflexa, I. morrisonii, I. narcissiflora, I. nutans, I. pedunculata, I. ringens, I. spofforthiae, I. sublimis en I. vargasii.

Leptochiton quitoensis Curtis's Botanical Magazine 104 t. 6397

Leptochiton is een geslacht van twee soorten in de familie Amaryllidaceae, nauw verwant aan Ismene en Hymenocallis. Ze is inheems in Ecuador en Peru.

Leptochiton quitoensis komt voor in Ecuador en Peru.

Leptochiton helianthus is endemisch voor Peru.