Eucomis

Eucomis is familie van de Asparagaceae  

Populaire naam: Ananasplant of Kuiflelie  

Bloemkleur: geel, groen, wit - Bloeiperiode: juli – augustus

Plantdiepte: 10 - 12 cm - Plantafstand: 15 cm - Planthoogte: 8 - 200 cm

Toepassingen: border, potterie, bloemsierkunst, kamerplant

NAAM EN HERKOMST EUCOMIS

Ze komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en kent ongeveer 15 soorten. Ze bloeit daar in de vochtige weiden van berghellingen op een hoogte van 1000-3000 meter. Op één soort na, de Eucomis regia, zijn het allemaal zomerbloeiers. In het Nederlands noemen we haar Kuiflelie of Ananaslelie, omdat de bloeiwijze en de kuif op de top lijkt op een ananas. Eucomis betekent in het Grieks, eu: prachtig, en coma: haar of een knotje, dus een prachtig knotje of mooi geknot. Dit verwijst naar de top van de plant. Een van de Bantoevolkeren, de Xhosa, gebruikten de bollen als geneesmiddel tegen reuma.

KLEUREN EN VORMEN EUCOMIS

Ze bloeit met wit groene, soms paarse, stervormige bloemen met een paarsachtig randje op de bloemblaadjes. Ze produceert rozetten van lange bladeren die meestal gevlekt zijn en waaruit een sterke stengel komt met een tros bloemen (aarvorming) en daarbovenop nog een kroon van blaadjes. Na de bloeiperiode verschijnen er zaadknoppen die minstens zo mooi zijn als de bloemen. De geur kan onaangenaam zijn, omdat ze verschillende soorten vliegen aantrekt voor haar bestuiving.

Eucomis
EUCOMIS KOPEN Koop in het voorjaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

EUCOMIS PLANTEN

Plant ze niet te diep in het voorjaar op een zonnige plaats met af en toe wat schaduw in licht vochtige maar goed doorlatende voedzame grond. Ze kan ook in een pot geplant worden. Die kan vanaf mei/juni op een zonnige plaats buiten worden gezet. Meer planttips.

VERZORGING EUCOMIS

Tijdens de bloei regelmatig water geven omdat de grote bladeren veel vocht verdampen. Na de bloei sterft het loof af en kan de plant worden gesnoeid. In een beschutte tuin kunnen de bollen de winter overleven, ze is winterhard tot -5°C, maar dek ze wel af met een beschermende laag bladeren of mulch. Anders de bollen half oktober rooien en vorstvrij in turfmolm bewaren. De bollen in pot kunnen in zijn geheel op een koele, vorstvrije plek worden bewaard. Geef af en toe wat water. Na de vorst kan de pot weer naar buiten. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING EUCOMIS

Vermeerderen is mogelijk door zaaien of broedbolletjes. Bij vermeerdering via zaad duurt het 4 tot 5 jaar voordat de plant bloeit. Ook kan ze vermeerdert worden uit bladstekken. Meer vermeerderingstips.

BLOEMSIERKUNST EUCOMIS

Geniet langer van de bloemen met deze tips:

  • Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid.
  • Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding. Een klein beetje bleekwater in het water helpt bacteriegroei te beheersen en het water helder te houden.
  • Twee eetlepels suiker, 1 theelepel baking soda, appelazijn of een cent in de vaas houden de bloemen langer vers.
  • Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
  • Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.
  • Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS EUCOMIS

De soorten met een * zijn te koop in Nederland.

Eucomis autumnalis Picture Mary Sue Ittner

: is zeldzaam en bloeit wit.

Eucomis autumnalis*: bloeit in de herfst met groenig witte, hangende bloemen in aren. Oorspronkelijk komt ze uit Zuid-Afrika waar ze groeit op rotsachtige met gras begroeide hellingen. Ze heeft 2 subspecies: E. autumnalis ssp. autumnalis heeft witte of groene bloemen Eucomis amaryllidifoliaen de E. autumnalis ssp. clavata bloeit met groen witte tot witte bloemen. 

Eucomis bicolor*: de groenachtig witte bloemen hebben een lila randje met een purperen oog. Ze heeft brede, langwerpige en gladde bladeren. James Veitch & Zn. importeerde deze soort uit Natal en ze is beschreven in 1878. De cultivar ‘Alba’ bloeit wit. 

Eucomis comosa Picture Bob Rutemoeller

Eucomis comosa*: het blad is paars gespikkeld en ze bloeit groenachtig met wat paars. Ze kan 50-75 cm groot worden en is voor het eerst beschreven in 1783. Ze heeft 2 ondersoorten, E. comosa var. striata en E. comosa var. comosa heeft witte bloemen, soms roze of paarsachtig. Enkele variëteiten: ‘Cornwood’, ‘Sparkling Burgundy’ en ‘Rubrum’. 

Eucomis grimshawii: is een kleine soort van slechts 8 tot 10 cm. De geurige bloemen zijn groenachtig wit. 

Eucomis humilis: bloeit groenachtig wit met een randje paars en paarse meeldraden.

Eucomis montana Picture Dominicus Johannes Bergsma

Eucomis montana*: kan tot 30 cm hoog worden, heeft groen tot witte bloemen met paarsachtige meeldraden.

Eucomis pallidiflora ssp. pool-evansii*: is door botanist Illtyd Buller Pole-Evans ontdekt in Zuid-Afrika. Ze heeft groen tot crèmekleurige bloemen en wordt wel tot 200 cm hoog. 

Eucomis regia: dit is een soort dat niet in de zomer bloeit, maar in de winter. Ze is voor het eerst beschreven in 1789 en bloeit in crème tot groenachtig.

Eucomis regia Picture Bob Rutemoeller

Eucomis schijffii: wordt slechts tot 10 cm hoog met dof donkerrode of paarse bloemen. 

Eucomis vandermerwei: is een kleine soort met korte smalle bladeren eindigend in een punt. De bladeren hebben een paarse tekening en ook de stengel is donker van kleur. Ze heeft paarsachtige bordeauxrode bloemen. Plant haar niet te diep, 5 cm. 

Eucomis zambesiaca: is een kleine soort met witte bloemen.