Eucharis

Eucharis amazonica

Eucharis is familie van de Amaryllidaceae  

Populaire naam: Amazone lelie  

Bloemkleur: wit - Bloeiperiode: juni – september

Plantdiepte: 8 cm - Plantafstand: 8 cm - Planthoogte: tot 60 cm

Toepassingen: border, perk, potterie, bloemsierkunst    

NAAM EN HERKOMST EUCHARIS 

Oorspronkelijk komt ze uit Midden-Amerika en het Noordwesten van Zuid-Amerika (van Guatamala tot Bolivia) en het geslacht bestaat uit 16 soorten. Aan het einde van de 19de eeuw kwam ze in Europa terecht. Eucharis, is een woord uit het Grieks, eu: goed, en charis: attractief, wat een verwijzing is naar de schoonheid van de bloemen. Eucharis is ook het 181ste hemellichaam dat in 1878 ontdekt is. In de Verenigde Staten wordt ze dan ook wel de Ster van Bethlehem genoemd, in Suriname Jozef’s Staf of Jozef lelie.

KLEUREN EN VORMEN EUCHARIS

In tegenstelling tot de meeste andere bolgewassen is ze groenblijvend. Ze heeft lange stelen met elk 5-8 heerlijk geurende bloemen, meestal met een helderwitte kroon. De bladeren zijn breed ovaal en parallel generfd.

SYMBOLIEK EUCHARIS

De bloem staat symbool voor schoonheid, reinheid en een nieuw begin.

EUCHARIS KOPEN

Koop stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn of al uitlopers hebben. Deze zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

EUCHARIS PLANTEN

Plant ze in mei op een warme plek, niet in de volle zon, in goed doorlatende voedzame grond. Ze kan ook heel goed in een pot geplant worden. Doe dat in januari en plant ze 3-4 cm diep. De bovenkant van de bol moet gelijk zijn aan de bovenkant van de pot. Bij matige warmte kan ze tot bloei worden getrokken. Geef na het planten direct water. De pot op een droge warme plek binnen zetten. De plant heeft een rustperiode van ongeveer 4 maanden nodig gevolgd door een koelperiode van 5 weken om opnieuw te gaan bloeien. De rustperiode kan in de huiskamer bij een temperatuur van rond de 20°C. De koele periode in een ruimte bij een temperatuur van 10-15°C. In deze periode heeft de plant weinig behoefte aan water en licht. Meer planttips.

VERZORGING EUCHARIS

Geef 1 keer per week water tijdens de vorming van de bloemen en 1 keer per maand mest. Verpot de plant 1 keer per jaar (na een rustperiode) in verse aarde. Ze is niet winterhard, dus in oktober opgraven en droog en warm bewaren. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING EUCHARIS

In het voorjaar kunnen de broedbollen verwijderd worden en opnieuw geplant. Wees erop bedacht dat deze planten niet graag gestoord worden en het enige tijd duurt voordat ze hersteld zijn. Meer vermeerderingstips.

BLOEMSIERKUNST EUCHARIS

Ze wordt veel gebruikt in bindwerk, bruidsboeketten en corsages of als vervanger van de anjer als knoopsgat bloem. Zowel prinses Beatrix als de Zweedse kroonprinses Victoria kozen haar in hun bruidsboeket. Geniet langer van de bloemen met deze tips:

  • gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid. Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding;
  • snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad;
  • zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit;
  • zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS EUCHARIS

Eucharis amazonica
Eucharis amazonica: wordt gevonden in de Huallaga-vallei dichtbij Moyobamba en Tarapoto in noordoostelijk Peru. Ze heeft 3 tot 6 grote (10 cm doorsnee) witte, aangenaam geurende (zoet en pittig), narcis/sterachtige, hangende bloemen aan een 60 cm lange stengel zonder bladeren. De bloemen komen na elkaar uit, zodat de bloeitijd vrij lang is. Ze is gedeeltelijk steriel (Merrow 1989), ze bloeit minstens 2 keer per jaar en is sinds 1854 in cultuur in België. Ze is zeer geschikt als kamerplant, ze doet het goed op een zonnig venster met gefilterd licht en kan toe met weinig vocht in de lucht. 
Eucharis-candida-Picture-Dick-Culbert-cc-by-2.0
Eucharis astrophiala: komt oorspronkelijk uit Ecuador en heeft kleine bloemen. De naam “astrophiala” betekent “stervormig”.  Eucharis bakeriana: komt oorspronkelijk uit Colombia en bloeit in wit met een groen hart.  Eucharis candida: heeft 6-10 hangende witte bloemen per stengel met gele helmdraden en is sinds 1876 in cultuur. De bladeren zijn breed lancetvormig tot ovaalvormig. Var. ‘Moorei’ heeft kleinere bloemen met een geel gerande cup en rondere dikkere bladeren. 
Eucharis formosa Picture Dick Culbert CC-BY-2.0
Eucharis-formosa: is een variabele soort die voornamelijk voorkomt in Ecuador, Peru en Colombia in rijke, vochtige grond in het lager gelegen regenwoud op 100 – 1800 m. Ze heeft hangende bloemen die een licht onaangename geur hebben.  Eucharis x grandiflora: is een natuurlijke hybride van Eucharis moorei x Eucharis sanderi. Ze wordt gevonden van Colombia tot Ecuador en is een van de weinige soorten die wordt geteeld. De bloemen zijn geurend wit.   
Eucharis plicata Picture scott.zona CC BY 2.0
Eucharis plicata: komt voor van Peru tot Bolivia op de bodem van natte primaire bossen. Ze is eenvoudig te telen en kan verschillende keren per jaar bloeien. Hybriden Eucharis hybridiseert met Urceolina waaruit de Urceocharis ontstaat. De Urceolina groeit op de vochtige tropische Andes hellingen van centraal en zuidelijk Peru. 

Verwanten 

De Caliphruria is nauw verwant aan de Eucharis en omvat vier soorten, Caliphruria hartwegiana, C. subedentata, C. tenera en C. korsakoffii. Alleen de laatstgenoemde wordt op kleine schaal geteeld. Oorspronkelijk komt ze uit het westelijk deel van Colombia en Peru. Ze is groenblijvend, houdt van warmte en groeit in regenwouden. De C.korsakoffii heeft 2 tot 4 ovaal-lancetvormige bladeren en de 10 tot 12 bloemen lijken op die van de Eucharis x grandiflora, maar zijn kleiner en niet geurend. Deze soort houdt van warmte, voldoende vocht en een licht beschaduwde plek en bloeit in mei-juni. Vermeerdering via zijbollen of zaad.