Anemone coronaria

Anemone coronaria 'Mr. Fokker'

Anemone coronaria is familie van de Ranunculaceae  

Populaire naam: Klaproos anemoon  

Bloemkleur: paars, rood, wit en roze  

Bloeiperiode: mei – oktober

Plantdiepte: 6 - 7 cm -   plantafstand: 12 - 15 cm - planthoogte: 30 - 50 cm

Toepassingen: borders, potterie en bloemsierkunst

NAAM EN HERKOMST ANEMONE CORONARIA

Anemone coronaria komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied waaronder Frankrijk, het Iberisch schiereiland, het Apennijnen-schiereiland, het Balkan-schiereiland, Turkije, het oostelijke Middellandse Zeegebied, Egypte, Tunesië, Algerije, Israël, Syrië en Libanon. In Griekse weilanden bloeien de grootbloemige, kleurige anemonen nog volop en ook in Israël bloeien ze in het wild. Ze is in 1596 beschreven. Er bestaan verschillende verhalen over waar de naam anemone vandaan komt. De naam anemone is afgeleid van het Griekse woord ‘anemos’ dat wind betekent, met een vrouwelijke toevoeging one: literair, dochter van de wind en mone: een plaats. De bloemen bewegen bij het minste windzuchtje. Het Latijnse animus: soul of ziel en Gotische us-anan: uitademen, zijn vergelijkbaar. Een ander verhaal is dat Anemona een nimf was aan het hof van de godin Flora. Volgens de sage werd Floras Zephyr, de god van de wind, verliefd op Anemona waarop de jaloerse godin haar veranderde in een bloem. En dan is er het verhaal dat de naam Anemone ontstaan is uit de Griekse en Latijnse verbastering van de Semitische naam van Adonis. Uit zijn bloed zou de anemoonsoort in het Midden-Oosten zijn ontsproten. Volgens een Griekse sage: de tranen die Aphrodite om de stervende Adonis weende, rolden op de aarde en veranderden in anemonen. 

KLEUREN EN VORMEN ANEMONE CORONARIA

De Anemone coronaria bloeit vooral in de kleuren rood, paars, wit en roze. Boven een groene bladkraag ontvouwen zich zes tot acht satijnen bloemblaadjes en zie je het zwarte fluwelen hart met een krans van donkere meeldraden. Er zijn variëteiten met enkele of dubbele bloemen. 

SYMBOLIEK ANEMONE CORONARIA

De anemoon staat voor ‘ik wil graag bij je zijn’, verwachting, zorgzaamheid en eerlijkheid, maar ook als symbool voor verlatenheid en van de trouwe en zo onschuldige liefde. Het was ook het zinnebeeld van gemakkelijk weer drogende vrouwentranen, omdat ze maar zo kort leeft. De rode anemoon staat nog wel eens afgebeeld op afbeeldingen van de kruisiging als bloed van Jezus.

Anemone De Caen knolletjes

ANEMONE CORONARIA KOPEN 

Koop in het voorjaar stevige, gezonde, grote knollen. Koop nooit knollen die zacht aanvoelen, beschimmeld zijn of rotte plekken hebben, met vlekken of groene uitlopers of verschrompeld zijn. Koop ook geen beschadigde knollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote knollen geven stevige lange stengels met grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

ANEMONE CORONARIA PLANTEN 

Plant de Anemone coronaria vanaf maart op een zonnige plek op licht vochtige, goed waterdoorlatende grond. Het is aan te raden ze voor het planten een nacht in water te weken. De knolletjes zijn dan zachter en gaan sneller wortelen en groeien. Meer planttips. 

VERZORGING ANEMONE CORONARIA

De anemonen bloeien langer als de uitgebloeide bloemen er met steel en al worden uitgedraaid. Ze heeft een lange bloeiperiode, geef daarom regelmatig voeding. Ze is redelijk winterhard, maar het is beter haar af te dekken met een laag stro of blad. Na het afsterven van het loof, in augustus, kunnen de bolletjes worden gerooid en gedroogd. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING ANEMONE CORONARIA

Anemone coronaria is redelijk winterhard en kan jaren achter elkaar opnieuw tot bloei komen. Belangrijk is wel dat anemonen op een droge zonnige plek staan, want ze kunnen niet tegen vocht. In de droge zomer gaan zij in rust en verschrompelen de knollen tot keiharde rimpelig stukjes hout. Zodra er weer water is, wordt dit opgezogen, lopen ze weer uit en gaan bloeien. De zaden worden in februari in scherp zand voorgekiemd en los gewreven en in maart ter plaatste gezaaid. Begin mei komen de plantjes boven. Sommige kunnen zelfs het eerste jaar al bloeien. Meer vermeerderingstips. 

BLOEMSIERKUNST ANEMONE CORONARIA

Het zijn prima snijbloemen. Met onderstaande tips blijven ze 10 tot 14 dagen mooi.

  • Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid.
  • Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding. Een klein beetje bleekwater in het water helpt bacteriegroei te beheersen en het water helder te houden.
  • Twee eetlepels suiker, 1 theelepel baking soda, appelazijn of een cent in de vaas houden de bloemen langer vers.
  • Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
  • Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.
  • Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

ANEMONE OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Ze combineert mooi met Aconitum (monnikskap), Dahlia, Eupatorium (leverkruid), siergrassen en geranium. 

CULTIVARS ANEMONE CORONARIA

Anemone coronaria Picture Fiona Dunbar
Anemone coronaria 'Sylphide' Picture www.fleurs-des-montagnes.net
Anemone coronaria rot Picture www.fleurs-des-montagnes.net

Enkelbloemige soorten zijn:
‘De Caen’ verscheen rond 1870 vanuit Frankrijk en bestaat in wit, violetblauw en allerlei tinten van rood met telkens een zwart hart. De plant is matig winterhard, dus zet hem op een beschut plekje en leg er bij vorst een mulchlaag van bladeren over.
Hollandia’, ook wel ‘His Excellency’ genoemd, is helderrood en prima voor de vaas.
’Granssensis’ is genoemd naar Grasse, stad in Frankrijk. Bloeit in karmijnrode bloemen met scherp afgetekende kring.
‘Lerinensis’ is genoemd naar de Lerins eilanden bij Cannes, Frankrijk. Heeft roze bloemen met spitse bloembladen.
’Mouansi’ is genoemd naar Mouans, Frankrijk en heeft violetblauwe bloemen.
‘Mr. Fokker’ is een enkele grootbloeiende blauwe op lange stengels.
‘Rissoanan’ is genoemd naar Risso, een Frans botanicus en heeft witte rood gevlekte of rode wit gevlekte bloemen.
Sylphide’ bloeit violet.
The Bride’ is maagdelijk wit.

Dubbelbloemige soorten zijn:
‘St. Brigid’ is een mengsel behorend tot de variëteit pleniflora, de tuinvorm. Ze heeft gevulde bloemen in allerlei kleuren. De buitenste bloembladen zijn geheel plat, de volgende series zijn wat korter en gaan zo door totdat het geheel gevuld is, de bloem is zo vrij vlak. De dubbele vormen produceren vrijwel geen zaad.
Governor’ bloeit in rood.
Mount Everest’ is sneeuwwit.
Admiral’ is een half dubbele violette.
Lord Lieutenant’ is een half dubbele blauwe.