Achimenes

Achimenes erecta Picture Simon Garbutt

Achimenes is familie van de Gesneriaceae

Populaire naam: Weduwetranen

Bloemkleur: blauw, roze, rood, oranje, wit, paars en geel

Bloeiperiode: juni – oktober

Plantdiepte: 2 cm - plantafstand: 6-15 cm - planthoogte: 30 cm 

Toepassingen: borders, potterie, hanging basket, kamerplant binnenshuis

NAAM EN HERKOMST ACHIMENES

Er zijn 25 species bekend die allen groeien in Midden-Amerika (vooral Mexico en Guatemala), het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. De naam Achimenes is afgeleid van het Griekse acheimenos, a = niet en cheimon = koude; de plant houdt niet van koude. Haar populaire naam is Weduwetraan. Dat leidt soms tot verwarring, want sommige vaste planten zoals de Tradescantia worden ook zo genoemd.

Achimenes-soorten en -hybriden worden veel gebruikt als kasplant, kamerplant of (vooral in subtropische regio's) als tuin- of terrasplant. Een aantal kan in de zomer ook buiten worden gekweekt. Er zijn een groot aantal hybriden ontwikkeld, vooral van de soorten Achimenes grandiflora en Achimenes longiflora, die grote bloemen hebben. Ook zijn Achimenes-soorten met soorten van andere geslachten (Smithiantha, Eucodonia ) gekruist.

KLEUREN EN VORMEN ACHIMENES

De Achimenes bloeit rijkelijk in de kleuren paars, karmijn, blauw, wit, donker en licht roze, rood, rood-violet, met spatten, vlekken en strepen. Ze heeft klok- of trechtervormige langgerekte bloemen die bestaan uit met elkaar vergroeide bloemblaadjes die eindigen in een buis. Elke bloem bloeit 2-3 dagen, maar nieuwe knoppen verschijnen en openen snel, dus ze bloeit van het voorjaar tot de herfst. Het zijn bladverliezende, overblijvende planten, recht opgaand en meestal behaard. De groeiwijze is bossig met over het algemeen onvertakte stengels. Doordat de stengels van sommige soorten (cascade) week zijn, is ze ook geschikt als hangplant. De donker- tot bruingroen gekleurde bladeren zijn ei– tot lancetvormig en zacht behaard.  Onder de grond zitten geschubde wortelstokken, die wit, roze of lila getint zijn.

SYMBOLIEK ACHIMENES

De betekenis van de Achimenes is stilte in gevoel.

Achimenes Picture Mary Sue Ittner

ACHIMENES KOPEN

Koop in het voorjaar stevige, onbeschadigde wortelstokken. Koop wortelstokken met ten minste 1 gezonde knoop, daaruit groeit de plant. Koop nooit zachte, uitgedroogde of verschrompelde wortelstokken. Meer kooptips.

ACHIMENES PLANTEN

Plant de rupsvormige geschubde wortelstokken in het voorjaar in humusrijke vruchtbare grond op een warme en lichte beschutte plek in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor goede afwatering. Ze kan ook in een pot geplant worden. Let ook daar op een goede afwatering. Geef direct na het planten ruim water. Bescherm haar tegen felle zon en tocht. Ze produceert wortelstokken die vaak onder de grond worden gevormd, maar soms kunnen kleinere wortelstokken ook verschijnen op stengels of bladeren boven de grond. In de winter verliest ze haar blad. Ze is niet winterhand dus als ze in de volle grond is geplant, moet ze worden opgegraven en op een droge en koele plek worden bewaard. Is ze geplant in een pot, zet die dan binnen. Door de soepele stengels van enkele soorten, kan ze ook in hanging baskets worden geplant. Combineer ze met hangbegonia’s en Lobelias. In het Engels heet de plant ook wel hot water plant. Het schijnt dat het geregeld plaatsen van de plant met pot en al in warm (niet kokend!) water, de bloei bevordert. Meer planttips.

VERZORGING ACHIMENES

Ze is onderhoudsvriendelijk en groeit snel. Geef meer water zodra ze gaat bloeien en mest bij. Geef na de bloei in het najaar geen water meer, maar laat haar niet uitdrogen. Besproei de hele plant regelmatig om te zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Geef mest zodra de eerste bloemknoppen verschijnen en herhaal dit om de paar weken tot de plant stopt met bloeien. Zorg ervoor dat bij het watergeven geen water op de bloemen of bladeren komt, geef water van onderaf, bijv. via een schotel. Door haar regelmatig te toppen krijg je bosvormige planten.

De wortelstukken kunnen overwinteren door ze droog en vorstvrij te bewaren. Laat de plant in de herfst verdrogen en knip alle stengels af. Schud de aarde van de wortelstokken. Leg ze in een kistje met turfmolm of scherp zand en bewaar ze bij ongeveer 10°C. In de pot kan ze met pot en al in een vorstvrije ruimte overwinteren. Vanaf eind januari weer oppotten in verse potgrond. Zet de bloempot in de huiskamer en geef regelmatig water. Vanaf half mei kan ze weer naar buiten. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING ACHIMENES

Deel de wortelstokken in april. Zorg ervoor dat aan ieder stuk een ‘oog’ zit.  In goede omstandigheden bloeit ze na 4 maanden. Ze vermeerdert ook via zaad in februari of maart. Ze bloeit na 2 jaar. Meer vermeerderingstips.

CULTIVARS ACHIMENES

Soorten met een * zijn te koop in Nederland. Daarnaast zijn er hybriden te koop die vaak in een mix worden aangeboden.

Achimenes antirrhina Picture Dennis Kramb

Achimenes antirrhina: uit Zuid-Mexico (Chiapas and Oaxaca) en Guatamala (Huehuetenango). Ze groeit compact in rood/geel.

Achimenes cettoana Picture Nhu Nguyen, Pacific Bulb Society

Achimenes cettoana: uit Chiapas, Mexico. Is een compacte kleine plant met lila bloemen.

Achimenes dulcis: uit Michoacán en Guerrero, Mexico. De witte bloemen geuren zoet, vandaar de benaming "dulcis".

Achimenes erecta 'Tiny Red' Picture Nhu Nguyen, Pacific Bulb Society

Achimenes erecta*: uit Mexico, het zuiden van Ecuador en de Caribbean. Ze bloeit in helder rood. Variëteit 'Tiny Red' is een verkleinde vorm.

Achimenes grandiflora Picture Vengolis CC BY-SA 4.0

Achimenes grandiflora: uit Mexico, het zuiden van Guatamala. Ze bloeit in paars en roze, wordt 50 – 70 cm hoog en bloeit in oktober. Ze is niet winterhard. Ze houdt van warmte, een plek in de zon met veel indirect licht. Verplaats haar in de winter naar een plek met minder licht.

Achimenes mexicana*: uit Noordwest Mexico. Ze bloeit in paars met een witte keel.

Achimenes misera Picture Nhu Nguyen, Pacific Bulb Society

Achimenes misera: (syn. A. warszewicziana) komt voor in een groot deel van Centraal Amerika van Mexico tot Honduras. Ze bloeit wit met een roze of gele keel. 

Achimenes pedunculata: uit het zuiden van Mexico (Chiapas and Oaxaca) tot Venezuela. Ze bloeit rood met gele keel en rode streepjes.

ACHIMENES HYBRIDEN

Achimes 'Blue Sparks' Picture János Ágoston

Achimenes 'Pink Cloud'. 

Achimenes 'Prima Donna' roze bloemen met oranje keel.

Meer cultivars: Achimenes admirabilis, Achimenes brevifolia, Achimenes candida, Achimenes fimbriata, Achimenes flava, Achimenes glabrata, Achimenes heterophylla, Achimenes hintoniana, Achimenes longiflora, Achimenes nayaritensis, Achimenes obscura, Achimenes occidentalis, Achimenes patens, Achimenes saxicola, Achimenes skinneri, Achimenes warszewicziana en Achimenes woodii.