Lilium candidum

Lilium Candidum

 Lilium Candidum is familie van de Liliaceae
 Populaire naam: Madonna lelie
 Bloemkleur: wit
 Bloeiperiode: juli – augustus
 Toepassingen: borders en bloembedden met vaste planten en als snijbloem

bol-knol-wortelstok zon plantdiepte plantafstand groeihoogte verwildering snijbloem geurend
bol zon 5 cm 20 cm 100 cm verwilderd bloemsierkunst geurend

NAAM EN HERKOMST LILIUM CANDIDUM

De Lilium candidum komt oorspronkelijk uit de Balkan en het Midden Oosten. Er bestaat een mythe als zou de bloem zijn ontstaan uit een druppel melk van godin Juno. In oude geschriften en op afbeeldingen, die dateren van 2000 tot 1500 jaar voor Christus, is de Lilium candidum al te zien. Ook zijn afbeeldingen gevonden op opgegraven vazen en muurschilderingen, zoals fresco’s in het paleis van koning Minos in Knossos op Kreta. De bloem komt ook meermaals voor in de Bijbel. In die tijd kende men geneeskrachtige waarden toe aan de Lilium candidum. Uit de bloemen en bollen werd zalf en olie gemaakt en gebruikt voor de genezing van allerlei verwondingen. Bij de Grieken en Romeinen was de Lilium candidum het attribuut van godinnen. De Romeinen gebruikten de bloem vanwege haar welriekendheid in kussens en dekens en de olie zelfs in hun badwater. Deze lelie-olie werd door hen “Oleum susinum” genoemd; want Susan is de Hebreeuwse naam voor lelie. De Romeinen en later de kruisvaarders, verspreidden de lelie over geheel West Europa.

Anno nu is er door fooddesigner Katja Gruijters en kweker Gerben Ravensbergen van Lilies of Life een scheerzeep ontwikkeld met een vleugje lelie: MR.LILIUM. Hiervoor wordt een afstammeling van de Madonna-lelie gebruikt, de ‘Eyeliner’ lelie, vanwege de desinfecterende werking.

KLEUREN EN VORMEN LILIUM CANDIDUM

De spierwitte grote trechter-bloemen (10-15 per stengel) geuren heerlijk. De stengels kunnen wel 1 tot 1,5 cm hoog worden. Ze geven ’s winters al blad.  

SYMBOLIEK LILIUM CANDIDUM

Deze lelie symboliseert puurheid voor Rooms katholieken. Daarnaast staat de Lilium candidum symbool voor reinheid en maagdelijkheid en werd ze in schilderijen vaak afgebeeld bij de maagd Maria. Zo komt ze aan de naam Madonna-lelie.

KOPEN LILIUM CANDIDUM

Let er bij het kopen van bloembollen op dat de bollen stevig aanvoelen. De bollen moeten niet zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Meer kooptips

PLANTEN LILIUM CANDIDUM

De meeste lelies worden in het voorjaar geplant en bloeien in de zomer. De Lilium Candidum wordt bij voorkeur in het najaar geplant. Plant de bollen niet te diep op een lichte, vruchtbare en kalkrijke (pH7) plek met goede drainage. Vermijd direct zonlicht. Combineer deze lelie met vaste planten die de bodem en de ‘voet’ bedekken met hun bladeren. Plant deze bollen dicht bij het terras of langs een pad, de geur is namelijk heerlijk. Meer planttips.

VERZORGING LILIUM CANDIDUM

De Lilium candidum heeft geen speciale verzorging nodig.

VERWILDEREN LILIUM CANDIDUM

De bollen kunnen meerdere jaren achter elkaar bloeien. Verwilderingstips.

BLOEMSIERKUNST LILIUM CANDIDUM

Een lichte standplaats is niet nodig. Vermijd tocht en felle zon. Gebruik snijbloemenvoedsel. Dit voorkomt bacteriegroei in het water, zorgt voor een betere uitbloei en gaat vroegtijdige vergeling van het blad tegen. Lelies zijn gevoelig voor te hoge concentraties snijbloemenvoedsel. De op de verpakking aangegeven concentratie mag beslist niet worden overschreden. Zet de vaas met lelies niet in de buurt van een fruitschaal, omdat de bloem zeer gevoelig is voor ethyleen. Het stuifmeel van de meeldraden kan vervelende vlekken op kleding geven. Verwijder de vlek met een droge borstel; een natte doek maakt de vlek alleen maar erger. Of hang het kledingstuk enkele uren in zon en wind. Het is mogelijk om leliestuifmeel met behulp van een stukje plakband te verwijderen. Als het stuifmeel van de bloem verwijderd moet worden, laat dan de helmdraden en de stamper staan. De bloem oogt dan minder beschadigd.