Bloembollen en de Bollenstreek

Ruim 25 jaar geleden ben ik van Amsterdam verhuisd naar de Bollenstreek en ben ik ook gaan werken in de ‘bloembollen’. Vooral in het voorjaar is het prachtig in de streek. Overal zie je dan de verschillende voorjaarsbloeiende bolgewassen bloeien, zoals crocussen en sneeuwklokjes. En dan komen de velden met narcissen, hyacinten en tulpen.
De Bollenstreek heeft vooral in het voorjaar veel te bieden. Wie kent de Keukenhof in Lisse niet. Een prachtige tuin vol met bloeiende bloembollen en veel bloemenshows. En dan in het derde weekend van april het Bloemencorso van de Bollenstreek dat van Noordwijk naar Haarlem rijdt.
Maar vooral op de fiets is het prachtig in het voorjaar de Bollenstreek te ontdekken. Zelf fiets ik bij mooi weer ieder weekend door de streek en als je dan langs een hyacintenveld rijdt en je ruikt die geur, heerlijk gewoon. Bij de VVV’s zijn routes beschikbaar, maar ook op de website van Herman van Amsterdam staat een leuke fietsroute van 35 km door de Bollenstreek. 

Als voormalig Amsterdamse leer je al snel welke dorpen behoren tot de Bollenstreek: Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom en Sassenheim. En natuurlijk dat de teelt en handel van bloembollen in deze streek begonnen is omdat de ‘geestgronden’ daar zeer geschikt voor zijn. Inmiddels worden bloembollen ook veel geteeld in Noord Holland, West Friesland en de Noordoostpolder.

Dit weekend maar weer eens naar het Bloemencorso kijken. Ik hoop voor alle (buitenlandse) bezoekers dat het weer een beetje meewerkt!

Meer informatie over de historie van het Bloemencorso van de Bollenstreek vind je hier: https://www.bloemencorso-bollenstreek.nl/nl/contact/historie/

Meer informatie over de historie van de Keukenhof vind je hier: http://www.keukenhof.nl/nl/footer/over-keukenhof/