pots

Haal de lente nu al in huis met bloembollen-op-pot!

Dit jaar hebben we een zachte winter en daardoor staat er buiten al van alles in bloei. Hier en daar zie je al krokussen en sneeuwklokjes bloeien en soms al een dappere narcis. Door het regenachtige weer is het echter niet echt lekker om buiten te zijn. Daarom kies ik ervoor narcissen, blauwe en witte druifjes, krokusjes of hyacinten op pot in huis te halen. Zo creëer ik direct een lentegevoel. Ze zorgen niet alleen voor veel kleur maar ook voor een heerlijke geur. Ook andere minstens zo mooie bolgewassen op pot worden te kust en te keur aangeboden, zoals sneeuwklokjes, kievietseitjes en de winterakoniet. Geweldig! Je kunt je creatief uitleven met potten waarin je de bloembollen zet. Erg vrolijk is een verzameling van diverse bloembollen in variërende potjes, schalen of manden op een centrale plek in je huis. De leegte van de opgeborgen kerstdecoraties wordt zo opgevuld … de lente tegemoet! Wat let je om daar een vaas met takken van de forsythia tussen te zetten.

TIP

Ook een leuk idee: leg een aantal amaryllisbollen (bij voorkeur een oneven aantal) op een ruime platte schaal en je zult zien dat die gewoon gaan bloeien (de bollen wel eens per 2 weken even 10 minuten dompelen in water). Wat een weelde, vooral door de mogelijkheid te kiezen voor zachte dan wel knallende tinten.

 Bloembollen-op-pot

Wat zijn eigenlijk bloembollen-op-pot? Niets meer of minder dan “bloembollen in een pot”. Ben je vergeten in het najaar bloembollen te planten, dan kun je met bloembollen-op-pot toch nog genieten van de voorjaarsbode. Plaats de bloembollen-op-pot niet alleen op leuke plekjes in de tuin, maar zeker ook in huis en geniet van hun geur en kleur. Het leuke is dat bloembollen niet per se potgrond nodig hebben om te groeien, want alle energie zit al in de bol. Alleen een beetje water en warmte is genoeg om ze te laten groeien en bloeien.

Verzorging

Bloembollen-op-pot hebben behoefte aan voldoende water, dus geef ze 1 tot 2 keer per week wat water. Let erop dat je ze niet op een te warme plek in huis neerzet, want dat beperkt de bloeiduur. Hyacinten vragen een speciale aanpak, omdat je het beste de potgrond goed vochtig kunt houden en dan vlak voor de bloei minder water moet gaan geven. Narcissen worden groter als ze meer water krijgen dus die kun je flink verwennen met een scheut water om de paar dagen, het zal ze niet snel te veel zijn. Hoe koeler de plek is waar ze staan, hoe langer ze meegaan en hoe mooier ze worden. Uiteraard hebben ze wel voldoende licht nodig om goed te kunnen groeien en … bloeien.

Bloembollen-op-pot voor buiten

Bloembollen-op-pot zijn ook geschikt voor mensen die in de herfst vergeten zijn bloembollen in de tuin of in bakken of potten te planten. Als de grond niet bevroren is, kunnen de bollen geplant worden. Haal deze bollen uit het plastic potje en plant ze in de aarde. Een andere mogelijkheid is om een hanging basket te vullen met mos, potgrond en bollen en deze buiten voor het raam te hangen.

Bloeiende bollen in de zomer

Wil je ook in de zomer een tuin, terras of balkon vol bloeiende bollen? Dan moet je binnenkort aan de slag! Zodra de kans op (strenge) nachtvorst voorbij is, kun je beginnen met het planten van zomerbloeiende bollen en knollen. Zomerbloeiers zijn onder andere: Dahlia’s, Agapanthus, Calla’s, Gladiolen, Begonia’s en Lelies. Je kunt blijven planten tot eind mei om in de zomermaanden een fleurige tuin te hebben!