Zomerbollen planten

Zomerbloeiende bolgewassen

Vanaf februari zijn ze weer verkrijgbaar: zomerbollen. Hoewel je moet wachten met het planten van zomerbollen tot de kans op vorst is geweken (april/mei) kun je ruim tevoren bepalen welke kleur jouw zomertuin, terras of balkon krijgt. Rood, geel, blauw, paars, wit of oranje? Kijk op de soortenpagina om je keus te maken.
Koop of bestel ze tijdig bij tuincentra of gespecialiseerde kwekers. Zomerbloeiende bolgewassen komen van oorsprong uit subtropische gebieden zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ze houden van warme temperaturen en een vochtige omgeving. In het algemeen vallen zomerbollen onder de categorie “zachte” bollen, die niet groeien in gebieden met vorst in de winter. Veel soorten zijn niet winterhard. Soorten die uit een koud klimaat komen, kunnen meestal wel de winterkou doorstaan. Is de soort niet winterhard dan kunnen ze bewaard worden (zie deze tips). Wanneer er een jaar geen harde winter is, kun je de bollen in de grond laten en bedekken tegen de lichte vorst. Helaas weten we nooit wat de Nederlandse winter ons brengt. Kijk op onze pagina ‘winterhardheidszones om te zien of de door jou uitgekozen soort geplant kan worden in het land waar je woont. Zomerbloeiende bloembollen kunnen worden geplant in iedere grondsoort mits goed waterdoorlatend. Meng zware kleigrond met zand of compost.

De selectie van zomerbollen
Naast de zo bekende lelie, dahlia en gladiool, kun je ook meer bijzondere bollen planten zoals Canna, Oxalis en Zantedeschia. Er is een enorm onderscheid in het aanbod wat kleur, hoogte en bloeiperiode betreft. Geef je ogen goed te kost bij het doornemen van tuinbladen, catalogi en deze website en vorm een idee van je zomertuin. Kijk voor een totaaloverzicht op onze pagina zomerbloeiende bolgewassen.

Bij de uitvoering kun je uitgaan van het aanbod in de detailhandel of je bereidt het beplantingsplan zorgvuldig voor om vervolgens te bestellen. Alle zomerbloeiende bolgewassen zijn geschikt voor het planten in een pot. Let wel op dat ze niet te hoog worden, anders moeten de bloemen ondersteund worden.

Ontwerp
Durf te “schilderen” met zomerbloeiende bollen. Als je rekening houdt met de bloeiperioden kun je van juni tot oktober genieten van prachtige kleuren. Zet ze als highlights in perken die al vroeg in de zomer hun kleur laten vervagen. Dat kan door ze direct in de grond te planten, maar ook door ze in potten te zetten. Daar kun je oude potten voor gebruiken die je gedurende de zomer als geheel op kale plekken zet. Op deze manier creëer je – zoals de tuinbladen dat vaak doen – kunstmatig prachtige perken. Nadeel is dat potten een extra sproeibeurt per dag nodig hebben. Voordeel is, dat je de potten met bollen en al op een donkere vorstvrije plek kunt laten overwinteren en in het voorjaar op een warme plek weer kunt opkweken tot blikvangers van je nieuwe tuindecor. Gebruik lelie en gladiool als kleuraccent naast heesters en hoge vaste planten, begonia tussen siergrassen en Oxalis en anemoon als kleurige bodenbedekker. Geen tuin, maar wel een balkon, geen nood. Ook op een balkon kun je genieten van zomerbloeiende bolgewassen in pot. Kijk voor inspiratie op onze inspiratiepagina.

Veel zomerbloeiende bolgewassen zijn zeer geschikt als snijbloem. Plant ze in groepjes bij elkaar zodat het niet opvalt als je er een snijdt voor in een mooie bos. 

Hoe zomerbollen planten
Zomerbloeiende bolgewassen groeien waar andere planten ook groeien, meestal op een zonnige plek. Geurende soorten geven door de zon een sterkere geur af. Geef na het planten water om de wortelgroei te stimuleren.

TIPS:

  • Zomerbloeiende bolgewassen moeten worden geplant in een grond met een temperatuur die gemiddeld 13 °C is. Wanneer je bollen plant voordat deze temperatuur is bereikt, zullen de bollen niet actief beginnen te groeien en kunnen ze makkelijk gaan rotten.
  • Plaats soorten die hoog worden op een plek uit de wind of zet ze tegen beschutting van een huis, tuinmuur, bomen of struiken.
  • Geef voldoende water zodat de bollen niet uitdrogen, maar niet te nat om rotten te voorkomen.
  • Veel soorten bloeien rijker door oude bloemen te verwijderen.
  • Vergeet ze niet uit de grond te halen voordat de nachtvorst begint, omdat de meeste zomerbloeiende bolgewassen niet winterhard zijn. Doe je dat niet dan is er maar een kleine kans dat ze ooit nog bloeien. Kijk op onze pagina ‘verzorging en bewaring’ hoe je bolgewassen kunt laten overwinteren.

Kijk verder bij ‘Planten bloembollen, knollen en wortelstokken’ over hoe ze geplant moeten worden en bij ‘Planten in bakken en potten’ voor informatie over het planten in bakken en potten.

UITZONDERINGEN: De naam zomerbloeiend kan verwarrend zijn omdat er soorten zijn die in het najaar worden geplant, maar in de zomer bloeien.

Klik hier voor de plantinstructies:

begonia op pot calla in pot Dahlia oranje close up dahlia in pot
Begonia op pot Calla op pot Dahlia in de grond Dahlia op pot
PDF:Begonia op pot PDF:Calla op pot PDF:Dahlia in de grond PDF:Dahlia op pot
VIDEO VIDEO VIDEO VIDEO

 

Gladiolen veld gladiool in pot Lelies
Gladiolen in de grond Gladiolen op pot Lelies in de grond
PDF:Gladiolen in de grond PDF:Gladiolen op pot PDF:Lelies in de grond
VIDEO VIDEO VIDEO