Kun je bloembollen eten?

Muscari cumosumLampascioniAfgelopen weekend surfde ik wat rond op internet en op een Italiaanse website kwam ik een recept tegen voor de wilde kuifhyacint (Muscari comosum). In Italië wordt deze bol Lampascioni genoemd en is op de markten in Puglia te koop. Zelfs het beste restaurant van de wereld, Osteria Francescana in Modena, verwerkt de lampascioni in de tagiatella. Het restaurant zegt dat het deze plaats niet had kunnen krijgen zonder de plaatselijke producenten die het in staat stelt de originele recepten met de ware kwaliteitsproducten in een modern jasje te gieten. En wat is één van, nou de kuifhyacint. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en dus ging ik op zoek of er nog meer soorten bloembollen zijn die gegeten kunnen worden.

 

Tulpen
Al in de Romeinse tijd werden tulpenbollen gegeten en geroemd om hun bitterzoete smaak. En we weten natuurlijk allemaal dat er in de hongerwinter (1944-1945) tulpenbloembollen gegeten werden. Destijds werd geadviseerd dat een volwassen persoon maximaal 3 bollen per dag mocht eten. Mocht je dat eens willen proberen, recepten zijn te vinden op: www.de-krimpenerwaard.nl/?page_id=681 en www.wo2kennemerland.nl/overhalen/bollen.html .

Daarnaast wordt er ook wodka gemaakt van tulpenbollen. Clusius Craft Distillers uit Katwijk maakt van tulpenbollen Dutch Tulip Vodka. Voor meer informatie zie https://dutchtulipvodka.com/nl/ .
En tulpenblaadjes schijnen te smaken naar peperige sla, romig en nootachtig en kunnen als garnering gebruikt worden.

Andere soorten eetbare bloembollen
Veel Allium soorten zijn te eten, want ook de ui, prei, sjalot en bieslook behoren tot de Allium familie. Maar ook enkele van de sier Alliums kunnen in de keuken worden gebruikt. De Allium ursinum is zelfs in het wild te vinden. Let wel goed op dat je de juiste soort plukt.
In China wordt de lelie davidii en lancifolium (tijgerlelie) gebruikt in recepten. Diverse soorten van de Erythronium zijn eetbaar en ook de Oxalis deppei en tuberosa. De bladeren van deze soorten kunnen prima in een salade verwerkt worden. De bladeren van de Oxalis bevatten oxaalzuur en dat mag niet in grote hoeveelheden worden gegeten. De bloem van de gladiool smaakt in de verte naar sla. De bloemkelken worden gevuld met hartige spreads en mousses.

Lampagione-bitterknol-venusknolWil je zelf een keer aan de slag met bloembollen? Han de Kroon Horecavers (http://www.horecaverswinkel.nl/producten/) verkoopt enkele van de genoemde producten.

Let op: gebruik alleen eetbare bloemen/bollen van gespecialiseerde leveranciers die eetbare bloemen/bollen telen.