Bloembollenteelt

Voor een leuke fotoreportage over de productie van bloembollen, check deze website: www.keesfloor.nl/wolken/bol.htm en een film over de bloembollenteelt check je hier https://youtu.be/ewxQAnDVyxg 

koppen met machineBloembollen planten
In de bollenteelt onderscheiden we voorjaars– en zomerbloeiers. Van de eerste groep, o.a. tulpen, narcissen, hyacinten en crocussen planten de telers de kleine bloembollen (het zogenaamde plantgoed) in de herfst. De rijen/bedden met bollen dekt de bloembollenteler zonodig nog af met een strolaag om bescherming te bieden tegen de winterkou. Een hyacint kan bijvoorbeeld bij aanhoudende strenge vorst bevriezen. Als in het voorjaar de gewassen bloeien zal de teler meestal de bloemen van de planten verwijderen. Het voorkómen van ziekten en bevordering van de groei zijn de belangrijkste argumenten hiervoor. De overige teeltzorgen bestaan o.a. uit bemesting, beregening, de selectie op ziekten en het voorkomen daarvan.

 

rooien met machineBloembollen rooien
De rooitijd van de voorjaarsbloeiers valt in de zomer. De kleine bloembollen worden hierna opnieuw gescheiden van de verkoopbare grote bloembollen. Zomerbloeiers zoals dahlia’s, gladiolen en lelies gaan in het voorjaar de grond in. De bloembollenteler rooit deze bolgewassen weer vóór de winter. In grote lijnen zijn de teelthandelingen gelijk aan die van de voorjaarsbloeiers.

Bloembollen bewaren
Bloembollen worden bij zeer verschillende temperaturen bewaard. Er zijn bewaarruimtes te vinden tussen – 2° C en + 44° C. Met al die verschillende temperatuurbehandelingen wordt de natuur een beetje voor de gek gehouden. Hierdoor is het o.a. mogelijk de bloei te vervroegen of juist te verlaten, de bloeibaarheid te vergroten en zelfs ziekten te bestrijden. Dit soort belangrijke behandelingen voor bloembollen kun je overal in de bollensector aantreffen: bij bloembollentelers, bloembollenhandelaren, speciale temperatuursbehandelingsbedrijven, bolbloementelers enz.

Kratten bollenMechanisatie
In vergelijking met vroeger zijn bloembollen niet in prijs gestegen. Dit komt door de verregaande mechanisatie in combinatie met het ontstaan van grootschalige bedrijven. Het planten, het aanbrengen en verwijderen van de winterbedekking, het koppen van de bloemen, rooien, sorteren, zelfs het alom bekende bollenpellen is voor een groot deel gemechaniseerd. Dat wil niet zeggen dat er geen arbeidsprobeem is. In feite is dit naast het milieuvriendelijk telen één van de belangrijkste zorgen voor de bollenteler. Het kost ieder jaar weer veel moeite om voor de seizoensgebonden oogstpieken voldoende tijdelijke medewerkers te vinden.

Milieuzorg
Misschien vormt dit wel het belangrijkste aandachtspunt voor de moderne bollenteler. De bollentelers beseffen dat de toepassingsmogelijkheden voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen alleen maar verder zullen afnemen. Middelen verliezen hun toelating, de gebruikte hoeveelheden moeten omlaag en de toelating is aan steeds strengere regelgeving gebonden. In de bollensector zijn de verschillende organisaties toegetreden tot het Milieuplatform. In dit platform komt men tot initiatieven om de milieuproblemen evenwichtig aan te pakken. Verdere vermindering van het gebruik en afhankelijkheid van chemische middelen, meststoffen en energie zijn de belangrijkste onderwerpen. Concrete afspraken (convenanten) zijn met de overheid gemaakt over beperking van het energiegebruik en het middelengebruik. Resultaten van de milieudiscussie zijn bijvoorbeeld: spuitvrije zones langs de sloten, spuitvergunning, verplichte keuring veldspuiten, aangepaste spuittechniek, mestboekhouding, onderwerkverplichting voor dierlijke mest, de groeiende teelt van biologische bollen, enz.

bolbloemen teeltBolbloementeelt
Het grootste deel van de geteelde bloembollen wordt gebruikt voor bloementeelt. Alle bloementeelt van irissen, tulpen, hyacinten, lelies, narcissen enz. is voorafgegaan door de bollenteelt. Voor een gedeelte vindt deze bolbloementeelt plaats op Nederlandse bloementeeltbedrijven. Een groot deel van de bloembollen vindt echter zijn weg naar bloementeeltbedrijven in het buitenland. Ook op de bolbloemenbedrijven vinden interessante ontwikkelingen plaats. Daar zijn schaalvergroting, automatisering en vernieuwde teeltsystemen waar te nemen. Nieuwe ontwikkelingen zijn o.a.de bloementeelt van tulpen op water i.p.v. in grond en het gebruik van mobiele tafels. Bloembollenteelt en bolbloementeelt hebben heel veel met elkaar te maken. Ze kunnen zelfs niet zonder elkaar. (Het gaat immers om de bloem!)