Blog

Op deze pagina zal ik regelmatig een nieuwe blog plaatsen over allerlei verschillende onderwerpen die met bloembollen te maken hebben. 

Een kleurrijk bosje hyacinten. 

Een bloem die meer is dan een bloem. Bekijk de hyacint eens goed en ontdek dat de bloem eigenlijk uit heel veel bloemetjes bestaat. Geen wonder dat de hyacint zo sterk geurt!

Productie van de hyacint (Hyacinthus)

Bij Nederland denk je misschien aan tulpen, maar de hyacint is met 46 miljoen planten per jaar een van de belangrijkste in Nederland geteelde bolgewassen. De bollen op pot komen uit de koelcel en bloeien vervolgens snel bij voldoende warmte en licht.
De Hyacinthus staat symbool voor vrede en macht en komt oorspronkelijk uit West-Azië; Turkije, Syrië en Libanon. Omstreeks 1560 werd de plant in Oostenrijk in cultuur genomen. In de 17e en 18e eeuw was de Hyacint alleen bij welgestelde bloemenliefhebbers te vinden; gelukkig is de plant er nu voor iedereen.
hyacith

Van bol tot bloem

De bollen die bestemd zijn voor de verkoop aan de consument, groeien buiten. Dit wordt in de sector de droogverkoop genoemd. De hyacint is een voorjaarsbloeier en dient dus in het najaar in de tuin geplant te worden. Ben je afgelopen herfst vergeten bloembollen te planten, ga naar het tuincentrum of een bloemenwinkel en koop bloembollen-op-pot. Op die manier kun je je tuin snel opfleuren. Het groeiproces van de snijhyacinten vindt binnen plaats en dat wordt de ‘broeierij’ genoemd. De bollen worden in bakken met potgrond geplant. De bakken worden opgestapeld en gaan voor een periode van 14 weken een koude en donkere ruimte in. Hier is het maximaal 9°C. Door het nabootsen van de winter gaan de wortels groeien en ontwikkelt zich een bloem in de bollen. Na de koude periode worden de bakken weer afgestapeld en verhuizen ze naar de warme schuur waar de bloemen echt gaan groeien. Na twee weken in een warme schuur zijn de hyacinten klaar om geoogst te worden.

Weetjes

De naam Hyacinthus is afgeleid van Hyakinthos, een figuur uit de Griekse mythologie. Hyakinthos werd door Apollo bemind en per ongeluk gedood. Uit het bloed liet Apollo een bloem bloeien, die hij de naam van zijn geliefde gaf. Wil je het hele verhaal lezen, kijk dan hier: http://www.beleven.org/verhaal/waarom_de_hyacint_maar_zo_kort_bloeit. Met een blauwe hyacint zeg je ‘vergeef me alsjeblieft’, terwijl de witte hyacint symbool staat voor ‘schoonheid’. In Europa staat de Hyacint symbool voor vrede en macht, maar in het Oosten ziet men de hyacint daarentegen als symbool van eenvoud.

Hyacintassortiment

Hyacinten worden meestal op kleur verkocht en minder op cultivarnaam. De meest voorkomende kleuren in het hyacinten-op-pot assortiment zijn wit, roze en blauw. Daarnaast komen er steeds meer andere kleuren voor als lila, zalm, dieppaars, zachtgeel en rood. Qua bloemvorm zijn er enkelbloemige en gevuldbloemige soorten verkrijgbaar. Een bijzondere verschijning is de Multiflora, waarbij meerdere bloemstelen uit één bol komen.

Geur

Hyacinten hebben een heerlijke geur – een karakteristiek dat bepalend is voor het succes als tuin- en huisplant. Deze geur wordt beschreven als rijk of zwaar. Keizerskroon, blauwe druiven, Iris reticulata, boshyacinten en een aantal tulpen (bijv. de gele ‘Belladona’) hebben geuren waar men niet van gaat niezen. De sterkte van de geur is bij hyacinten afhankelijk van het ras. Blauw bloeiende hyacinten geuren meestal het sterkst. De heerlijke geur die de hyacint verspreidt zal binnenshuis zeker effect scoren, bijvoorbeeld bij uw visite, maar natuurlijk ook bij uzelf. Thuiskomen in een huis dat naar het voorjaar geurt, hoe heerlijk is dat? De diepe, bloemige geur is ook erg geliefd als ingrediënt voor parfums. De geur van de hyacint gaat goed samen met jasmijn, neroli, viool, lelietje-van-dalen en ylang ylang. Vandaar ook dat deze geuren veel samen worden gebruikt in parfums. De geurcombinatie met onder andere hyacint komt veel voor in parfums als Anaïs Anaïs van Cacharel en Beyond Paradise van Estée Lauder.

Verkrijgbaarheid en verzorging

Hyacintbloemen zijn te koop van november tot en met mei. Voordat de hyacint de vaas ingaat met schoonwater en snijbloemenvoedsel, snij je een stukje van de steel. Vul het water regelmatig bij. Zet de vaas niet op een te warme plek, hoe koeler ze staan, hoe langer ze mooi blijven. Meer weten over de verzorging van bol-op-pot, lees dan mijn eerdere blog: Haal de lente nu al in huis met bloembollen op pot!
Tip van de kweker: door de bolbodem (het witte gedeelte onderaan de steel) eraan te laten, behoudt de hyacint zijn voedingsstoffen en bloeit hij mooier en langer.

Bloemencorso Bollenstreek

In de drie dagen voorafgaand aan het corso worden de corsowagens ‘gestoken’, dat wil zeggen met bolbloemen bedekken van de corsowagens. Vele honderden vrijwilligers zijn dagen bezig met het steken van de praalwagens met honderden hyacinten, tulpen en narcissen. Meer informatie www.bloemencorsobollenstreek.nl.

corso


 

Haal de lente nu al in huis met bloembollen op pot!

Dit jaar hebben we een zachte winter en daardoor staat er buiten al van alles in bloei. Hier en daar zie je al krokussen en sneeuwklokjes bloeien en soms al een dappere narcis. Door het regenachtige weer is het echter niet echt lekker om buiten te zijn. Daarom kies ik ervoor narcissen, blauwe en witte druifjes, krokusjes of hyacinten op pot in huis te halen. Zo creëer ik direct een lentegevoel. Ze zorgen niet alleen voor veel kleur maar ook voor een heerlijke geur. Ook andere minstens zo mooie bolgewassen op pot worden te kust en te keur aangeboden, zoals sneeuwklokjes, kievietseitjes en de winterakoniet. Geweldig! Je kunt je creatief uitleven met potten waarin je de bloembollen zet. Erg vrolijk is een verzameling van diverse bloembollen in variërende potjes, schalen of manden op een centrale plek in je huis. De leegte van de opgeborgen kerstdecoraties wordt zo opgevuld … de lente tegemoet! Wat let je om daar een vaas met takken van de forsythia tussen te zetten.

TIP

Ook een leuk idee: leg een aantal amaryllisbollen (bij voorkeur een oneven aantal) op een ruime platte schaal en je zult zien dat die gewoon gaan bloeien (de bollen wel eens per 2 weken even 10 minuten dompelen in water). Wat een weelde, vooral door de mogelijkheid te kiezen voor zachte dan wel knallende tinten.

 Bloembollen-op-pot

Wat zijn eigenlijk bloembollen-op-pot? Niets meer of minder dan “bloembollen in een pot”. Ben je vergeten in het najaar bloembollen te planten, dan kun je met bloembollen-op-pot toch nog genieten van de voorjaarsbode. Plaats de bloembollen-op-pot niet alleen op leuke plekjes in de tuin, maar zeker ook in huis en geniet van hun geur en kleur. Het leuke is dat bloembollen niet per se potgrond nodig hebben om te groeien, want alle energie zit al in de bol. Alleen een beetje water en warmte is genoeg om ze te laten groeien en bloeien.

Verzorging

Bloembollen-op-pot hebben behoefte aan voldoende water, dus geef ze 1 tot 2 keer per week wat water. Let erop dat je ze niet op een te warme plek in huis neerzet, want dat beperkt de bloeiduur. Hyacinten vragen een speciale aanpak, omdat je het beste de potgrond goed vochtig kunt houden en dan vlak voor de bloei minder water moet gaan geven. Narcissen worden groter als ze meer water krijgen dus die kun je flink verwennen met een scheut water om de paar dagen, het zal ze niet snel te veel zijn. Hoe koeler de plek is waar ze staan, hoe langer ze meegaan en hoe mooier ze worden. Uiteraard hebben ze wel voldoende licht nodig om goed te kunnen groeien en … bloeien.

Bollen-op-pot voor buiten

Bollen-op-pot zijn ook geschikt voor mensen die in de herfst vergeten zijn bloembollen in de tuin of in bakken of potten te planten. Als de grond niet bevroren is, kunnen de bollen geplant worden. Haal deze bollen uit het plastic potje en plant ze in de aarde. Een andere mogelijkheid is om een hanging basket te vullen met mos, potgrond en bollen en deze buiten voor het raam te hangen.

Bloeiende bollen in de zomer

Wil je ook in de zomer een tuin, terras of balkon vol bloeiende bollen? Dan moet je binnenkort aan de slag! Zodra de kans op (strenge) nachtvorst voorbij is, kun je beginnen met het planten van zomerbloeiende bollen en knollen. Zomerbloeiers zijn onder andere: Dahlia’s, Agapanthus, Calla’s, Gladiolen, Begonia’s en Lelies. Je kunt blijven planten tot eind mei om in de zomermaanden een fleurige tuin te hebben!

pots

 

Eén reactie

  1. Kan iemand mij vertellen of de white mountain lelie nog gekweekt wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.