Homeria

Homeria flaccida Picture Mary Sue Ittner

Homeria is familie van de Iridaceae

Populaire naam: Kaapse tulp

Bloemkleur: geel, oranje, lila - Bloeiperiode: juni – september

Plantdiepte: 8 cm - Plantafstand: 6 - 8 cm - Planthoogte: 45 cm

Toepassingen: border, potterie

NAAM EN HERKOMST HOMERIA

Het geslacht Moraea kan worden onderverdeeld in vijf groepen: Galaxia, Gynandriris, Hexaglottis, Homeria en Moraea. Homeria, dat ooit werd beschouwd als een afzonderlijk geslacht in de Iridaceae-familie, is nu opgenomen in Moraea. Er zijn ongeveer 32 soorten van deze Moraea-subgroep afkomstig uit Zuid-Afrika. Ze is giftig voor vee en dat leidt in Zuid-Afrika tot aanzienlijke economische verliezen. De bladeren van sommige soorten kunnen giftig zijn en worden vermeden door schapen en runderen en kunnen zich vrij vermenigvuldigen. Sommige soorten worden gezien als onkruid en zijn niet welkom in Australië. In de Verenigde Staten worden vijf soorten in de Homeria-groep door de federale overheid geclassificeerd als “schadelijk onkruid”: M. collina, flaccida, miniata, ochroleuca en pallida. Het is illegaal ze te importeren of tussen de staten te vervoeren zonder een vergunning. Het is een geslacht van meer dan 200 soorten waarvan een groot deel niet wordt gecultiveerd, maar nog wel in het wild voorkomt. Carl Linnaeus heeft haar Moraea genoemd ter herdenking aan de vader van zijn vrouw, dr. Johan Moraeus.

KLEUREN EN VORMEN HOMERIA

Ze bloeit met aantrekkelijke grote bloemen in losse trossen aan dunne stengels. De bloem lijkt op een tulp en ze heeft grote gele, roze, oranje of tweekleurige bloemen met zes redelijk gelijke bloemblaadjes. Ze heeft lange smalle basale bladeren, soms slechts één per knol en grote gele, roze, oranje of tweekleurige bloemen met zes redelijk gelijke bloemblaadjes. Hoewel de bloemen slechts een dag of twee bloeien, produceren sommige soorten bloemen over een lange periode.

HOMERIA KOPEN

Koop gezonde, grote knollen. Koop nooit knollen die zacht aanvoelen, beschimmelde of rotte plekken hebben, met vlekken of groene uitlopers of verschrompeld zijn. Koop ook geen beschadigde knollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote knollen geven stevige lange stengels met grotere en/of meer bloemen. Meer kooptips.

HOMERIA PLANTEN

Plant ze vanaf half maart in goed gedraineerde, humusrijke, matig vruchtbare grond op een beschutte zonnige plaats. Ze kunnen ook goed geplant worden in een pot. Meer planttips.

VERZORGING HOMERIA

Ze heeft geen speciale verzorging nodig, maar ze is niet winterhard dus in de winter goed afdekken of de knollen opgraven en laten overwinteren op een koele vorstvrije plaats. De pot tijdens de winter op een vorstvrij plek plaatsen. Hoewel enkele soorten in de Verenigde Staten en Australië worden gezien als onkruid, is ze niet bijzonder agressief in de tuin. Zelfs niet in milde klimaten. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING HOMERIA

Vermeerderen door knollen en zaden, die worden verspreid door wind, water en dieren. Meer vermeerderingstips.

HOMERIA OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Ze kan prima gecombineerd worden met Eremurus Cleopatra, Dahlia Café au Lait, Gladiolus Sochi, Iris Sky Fire, Begonia Samba kleurenmix.

BLOEMSIERKUNST HOMERIA

Ze doet het vooral mooi in gemengde boeketten.  Geniet langer van de bloemen met deze tips:

  • Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid. Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding.
  • Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
  • Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit;
  • Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS HOMERIA

Moraea bifida Picture Bob Rutemoeller

Moraea bifida: (syn. Homeria bifida) wordt gevonden op kleiplaatsen in renosterveld in de westelijke Karoo en Bokkeveld bergen tot Pakhuis Pass. Ze heeft gevouwen gekanaliseerde breedbladige en zalmroze of gele bloemen minutieus gespikkeld in het midden. 

Moraea britteniae: (syn. Homeria britteniae) wordt gevonden op zandige hellingen in de zuidoostelijke Kaap. Ze wordt 20 tot 45 cm hoog en heeft een enkel blad dat de stengel en lichtgele tot crèmekleurige bloemen omklemt.

Moraea collina Picture Cameron McMaster

Moraea collina: (syn. Homeria collina) heeft een enkelvoudig lineair blad en gele of zalmkleurige bloemen. Ze wordt gevonden op de lagere berghellingen in de Zuidwestkaap. Ze is een goede “vuller” in de tuin, omdat ze groeit waar veel andere planten niet groeien, inclusief een plek in de volle zon. Dit is de meest geteelde soort en werd in 1768 geïntroduceerd. Ze wordt 20-35 cm hoog.  

Moraea comptonii Picture Mary Sue Ittner

Moraea comptonii: (syn. Homeria comptonii): wordt gevonden in de Zuidwestkaap op kleihellingen in Renosterveld (vegetatie en plantengemeenschap die typerend is voor een bepaalde streek in het Overberg-gebied van de provincie West-Kaap van Zuid-Afrika). Ze heeft een enkel lineair achterblad en gele of zalmkleurige bloemen met een geel centrum en kan 20-25 cm hoog worden. De bloembladeren hebben vaak een grote centrale groene markering en ruiken naar kokos. 

Moraea cookii: (syn. Homeria cookii): wordt gevonden op rotsachtige zandstenen hellingen van de Cedarberg tot Lesotho. Ze wordt 30 tot 80 cm groot en heeft een enkel breed gekanaliseerd blad met golvende randen en gele bloemen met een donkerder geel gespikkeld oog op de buitenste lobben.

Moraea elegans Picture Mary Sue Ittner

Moraea elegans: (syn. Homeria elegans) groeit op hellingen van klei in de zuidwestelijke Kaap. Peter Goldblatt van de Missouri Botanical Garden heeft gemeld dat de donkere markeringen kevers aantrekken die de bloemen bestuiven. Ze bloeit helder geel met een beetje groen verspreid over de bloembladeren. Ook kunnen 3 bladeren een andere kleur hebben, meestal bleek oranje. 

Moraea flaccida Picture Mary Sue Ittner

Moraea flaccida*: (syn. Homeria flaccida) heeft één blad en gele of zalmkleurige bloemen met een geel centrum en ze kan 30-60 cm hoog worden. Ze wordt aangetroffen in natte zandsteen en granieten hellingen en vlakten, vaak op natte plaatsen in de Noordwest- en Zuidwestkaap.

Moraea karroica Picture Mary Sue Ittner

Moraea karroica: (syn. Homeria tricolor) wordt aangetroffen in kleigronden in renosterveld en karroidstruik in de Roggeveld, noordwesten-Kaap en de westelijke Karoo. Ze heeft een enkelvoudig omklemmend blad en zalm- tot diep roze bloemen met een geel midden in rood of paars. 

Moraea marlothii Picture Mary Sue Ittner

Moraea marlothii: (syn. Homeria marlothii) is een grote plant met een breed lang grijsgroen blad en gele of zalmkleurige knikkende bloemen met groene stippen. Ze groeit op zandstenen rotsen of zware kleigronden in de Noordwest Kaap en de westelijke Karoo. De knol wordt vrij groot en doet het beter in de volle grond dan in een pot. 

Moraea miniata Picture Mary Sue Ittner

Moraea miniate: (syn. Homeria miniata)  is wijdverspreid (Namaqualand, Roggeveld, noordwesten, zuidwesten en zuidelijk Kaap) en groeit voornamelijk op kleihellingen, renosterveld en tussen karroid struiken. Ze heeft twee of drie lineaire bladeren, meestal zalmkleurige bloemen, maar soms geel of wit en is minutieus gespikkeld in het midden. Ze is giftig en verboden in Australië in gebieden waar ze zo gedijt dat ze een probleem kan worden. Ze heeft een sterke onaangename geur. 

Moraea ochroleuca Picture Mary Sue Ittner

Moraea ochroleuca*: (syn. Homeria ochroleuca) is te vinden op rotsachtige zandstenen hellingen in het noordwesten en het zuidwesten van de Kaap en heeft gele, oranje of tweekleurige onaangenaam geurende bloemen. bloeit in geel, soms oranje en kan 35-75 cm hoog worden. Ze werd in 1807 geïntroduceerd. 

Moraea pendula Picture David Pilling

Moraea pendula: (syn. Homeria pendula) wordt gevonden in de Kamiesberg, Namaqualand, Zuid-Afrika, op vochtige plaatsen aan de voet van rotsen en in de buurt van beekjes. De bloemen zijn geel en de helmknoppen rood. 

Moraea pyrophila: (syn. Homeria galpinii) groeit in zandsteengebieden, waar het de neiging heeft om na branden te bloeien.

Moraea radians: (syn. Homeria radians) groeit in kleigronden in renosterveld en heeft een enkelbladig lineair blad met crèmekleurige bloemen met een geel centrum.

Moraea schlechteri Picture Mary Sue Ittner

Moraea schlechteri: (syn. Homeria schlechteri) heeft twee lancetvormige bladeren, kleine gele bloemen gegroepeerd aan de uiteinden van de stelen en is te vinden in Namaqualand in vlakke zandige plaatsen. 

Moraea umbellata: (syn. Homeria umbellata) is een van de later bloeiende soorten in het wild en te vinden op natte zandstenen vlakten en plateaus in de westelijke Kaap. Ze groeit tot 45 cm hoog met een stam vertakt boven de bladeren en de lichtgele bloemen gerangschikt op de stengel zodat ze eruitzien als een bloemscherm.

Moraea vallisbelli Picture Mary Sue Ittner

Moraea vallisbelli: (syn. Homeria vallisbelli) wordt gevonden in het noordwesten van de Kaap en groeit in rotsachtige zandstenen bodems. Ze heeft een enkel lineair gekanaliseerd blad en is geel, zalm of roze met donker omlijnde gele nectargeleiders. 

De soorten met een * zijn in Nederland te koop.