Veltheimia

Veltheimia bracteata

 Veltheimia is familie van de Liliaceae
 Bloemkleur: bleekroze, donkerroze, oranjebruin of dieproze en af en toe groenachtig geel
 Bloeiperiode: februari – april

 Toepassingen: in borders, in potten 

 

bol-knol-wortelstok schaduw plantdiepte plantafstand groeihoogte verwildering potterie bloemsierkunst
Bol Schaduw 5 cm 15 – 25 cm 50 cm Verwildert Potterie Bloemsierkunst

HERKOMST VELTHEIMIA

De Veltheimia komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika en is vernoemd naar August Ferdinand von Veltheim (1741–1801), een Duitse plantkundige.

KLEUREN EN VORMEN VELTHEIMIA

Het vlezige, grote blad groeit in een rozetvorm en wordt na de vorming onmiddellijk gevolgd door een stevige bloeistengel met bovenin een tros buisvormige, neerwaarts gerichte bloemen. De kleur van de bloem kan bleekroze, donkerroze, oranjebruin of dieproze zijn en af en toe groenachtig geel. De bloemen staan rechtop als de knop nog dicht is en hangen als die open is. Elke bloem bloeit ongeveer een maand. De uiteinden van de bloemen zijn soms groen of gespikkeld met groen. De stelen zijn soms wel 60 cm hoog. De mooie glanzende groene, vlezige bladeren vormen een brede rozet aan de basis van de bloemstengel. De bloemen worden bestoven door vogels en bloeien tijdens de winterperiode.

VELTHEIMIA KOPEN

Let er bij het kopen van bloembollen op dat de bollen stevig aanvoelen. De bollen moeten niet zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Meer kooptips.

VELTHEIMIA PLANTEN

Plant de bollen in de herfst in goed drainerende grond op een plek in de halfschaduw of schaduw. Veltheimia’s mogen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Bij hogere temperaturen moeten ze in de schaduw staan. Op plekken waar het licht vriest, mogen ze zeker niet in de ochtendzon staan. Zomers is de bol in rust. De plant kan gehouden worden als kuipplant met een minimumtemperatuur van -5 graden Celsius. Meer planttips.

VERZORGING VELTHEIMIA

De Veltheimia kan niet tegen vorst en mag niet aan direct zonlicht worden blootgesteld.

VERWILDERING VELTHEIMIA

Veltheimia’s zijn meerjarige planten, waardoor ze in schaduwrijke tuinen ook in de winter kunnen blijven staan. Ze presteren het beste als ze ongestoord groeien, daarom is het beter om ze niet te verplanten.

BLOEMSIERKUNST VELTHEIMIA

Met deze tips geniet je langer van je bloemen:

  • Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding.
  • Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat u de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
  • Zet de bloemen niet op de tocht, niet in de zon en niet boven de verwarming.
  • Vuil water met daarin veel bacteriën is dodelijk voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding.

CULTIVARS VELTHEIMIA

Veltheimia bracteata: komt oorspronkelijk uit het oosten van Zuid Afrika. Plant deze Veltheimia op een plek in halfschaduw. Ze bloeit in de lente.

Veltheimia capensis: komt oorspronkelijk uit West-zuid-Afrika en vereist volle zon om goed te bloeien. Ze is bladverliezend en bloeit in de herfst tot de vroege winter.