Planten in bakken en potten

Iris reticulata en diverse soorten muscari in pot

In het openbare en institutionele groen maar ook in de particuliere tuin en op het balkon zijn bloembollen in bakken en potten niet meer weg te denken omdat ze à la minute voor verfraaiing zorgen. Allerlei vullingen zijn te verzinnen. De enige voorwaarde is dat de beplanting ‘windbestendig’ is. Alle bolgewassen kunnen prima in een pot worden geplant, maar let erop dat er geen water in de pot blijft staan en bescherm hogere soorten tegen de wind. Naast krokusScillaChionodoxa en druifjes zijn het dan ook vooral de laagblijvende tulpen en kleinkronige narcissen die geschikt zijn voor het planten in bakken en potten. Ook veel zomerbloeiende bloembollen kunnen in bakken en potten geplant worden, zoals de knolbegonia, lage dahliaCalla en de potlelie. 

Denk bij het planten in bakken en potten aan het volgende:

  • Zorg voor een goede afwatering. De potten moeten gaten in de onderkant hebben om het water uit de potten te laten lopen voor een goede drainage, leg enkele potscherven/grind op de bodem van de pot, om het dichtslibben van het gat te voorkomen.
  • Kies voor potten van steen, hout, staal, kunststof, riet of hanging baskets die diep genoeg zijn om de bloembollen, knollen of wortelstokken te planten zoals jij graag wilt. Kies ook eens voor een alternatieve pot zoals een oud vergiet, mandje of badkuip. Terracottapotten zijn minder geschikt om in de winter buiten te laten staan. De kans is groot dat ze stukvriezen. (let op de plantinstructies op het plantlabel).
  • De beste grond voor beplanting in potten en bakken is de potgrond die je in zakken bij de meeste tuincentra koopt. Deze grond is rijker, schoner, meer insect- en ziektevrij en minder vast dan de grond in de tuin en houdt langer water vast. Potgrond voldoet slechts één jaar, dus vervang de aarde jaarlijks of zorg voor extra bemesting in de vorm van voedingstabletten (door met een stokje een gaatje te prikken in de aarde en daarin het tabletje te laten vallen). De bol heeft dan voor minstens 4 weken voedsel. Omdat een tablet langzaam oplost, worden de voedingsstoffen gelijkmatig aan het wortelsysteem afgegeven. Verbranden van de wortel is niet meer mogelijk.
  • Vul de pot één-kwart tot één-derde met grond, zet de bloembollen op de goede diepte of zo diep als mogelijk in de pot. In een pot kunnen de bolgewassen dichter op elkaar worden geplant dan in de tuin. Kijk bij het betreffende soort op onze soorten pagina voor meer informatie of kijk op de verpakking.
  • Vul de pot af met grond tot 1 cm onder de rand van de pot. Door de pot niet tot aan de rand te vullen is er ruimte voor water en eventueel bemesting.
  • Geef na het planten direct water om de wortelgroei te bevorderen en blijf water geven omdat grond in potten sneller uitdroogt. Houdt de aarde licht vochtig, maar niet nat, want dan kunnen de bollen rotten.
  • Bescherm de potten tegen strenge vorst door stro of noppenfolie om de pot te doen of zet de potten in de schuur.

TIPS:

  • Plant bovenin de pot winterviooltjes, winterheide, kerstrozen of een ander vast plantje zodat de pot er al gezellig uitziet. Kies stuifmeelrijke soorten om bijen en vlinders aan te trekken.
  • Geef in de eerste weken na het planten voldoende water zodat de bloembollen kunnen wortelen.
  • Wanneer je een voorbeplante pot in een sierpot zet, moet je erop letten dat er geen water tussen de potten blijft staan. Een goede truc hierbij is om de binnenpot op een steen te zetten zodat die hoger staat dan het water.
  • Leuke potten om bloembollen in te planten zijn oude emmers en teilen, keramische potten en zelfs halve autobanden (denk aan afwatering).
  • Groepeer de potten zodanig dat er een fleurig geheel ontstaat dat gemakkelijk van water is te voorzien bij droogte.

Toepassingen planten in bakken en potten:

  • Ingeplant met één soort bollen en knollen, speciaal bedoeld voor massaal kleureffect.
  • Plant verschillende bollen en knollen laagsgewijs in één pot. Dit heet de lasagna-, sandwich- of etage techniek. Let er wel op dat de bollen niet direct boven elkaar geplant zijn, maar om en om. Op die manier hebben alle scheuten de ruimte om te groeien. Het soort dat het laatste bloeit, gaat als eerste in de pot. Of kies bollen die na elkaar bloeien om zo 100 dagen bloei in één pot te krijgen. Of kies ervoor om 2 soorten bloembollen op hetzelfde moment te laten bloeien.
  • Plant zogenaamde ‘instant’ bolgewassen. Dat zijn bollen en knollen die op potjes gebroeid en voorgekweekt zijn en die, zodra de spruiten goed zichtbaar zijn, als volwassen ‘plantjes’ geplant kunnen worden. Zo heb je met een aantal potjes van één en dezelfde soort meteen een prachtige pot. Op dezelfde manier zijn combinaties te verzinnen van verschillende soorten bollen en knollen die onderling goed met elkaar samengaan. Zo valt bijvoorbeeld te denken aan ringen van (van buiten naar binnen) Chionodoxa luciliae ‘Alba’, Muscari armeniacum en narcis ‘Baby Moon’. Of een rand van gele Crocus flavus met de witte tulp ‘Diana’. 
  • Een invulling waar weer net iets meer moeite voor gedaan moet worden maar die als totaalbeeld heel aantrekkelijk is, zijn de zogenaamde ‘minituintjes’: potten en bakken gevuld met een aantal vroegbloeiende kleine heestertjes met een onderbeplanting van instant bolletjes en tweejarigen zoals violen. De heestertjes en tweejarigen blijven twee maanden aantrekkelijk en de bolletjes moeten tussentijds vervangen worden.
  • Zomerbollen in potten kunnen lege plekken in de borders vullen of het balkon of terras opfleuren.
  • De meeste zomerbollen zijn niet winterhard. Door ze in potten te planten, kunnen ze tijdens de winter eenvoudig op een droge, donkere plek overwinteren.
  • Met het planten van herfstbollen op plekken waar andere bollen/planten zijn uitgebloeid, verleng je kleur in je tuin.
  • Herfstbollen kunnen ook prima in een pot geplant worden waarmee het balkon of terras kan worden opgefleurd.

Ideetjes voor combinaties:

Schaduw: Galanthus elwesii (Sneeuwklokje), Eranthis hyemalis (Winterakoniet), Polypodium vulgae

Zon-halfschaduw:

  • Iris ‘J.S. Dijt’, Primula veris “Gold Nugget Red’, Anemone blanda
  • Cyclamen coum ’album’, iris ‘Clairette’, Thymus ‘Silver Queen’
  • Viola ‘Sorbet’, xPNetune, Galanthus elwesii ‘Mount Everest’, Scilla siberica, Helleborus argutifolius ‘Silver Lace’
  • Narcissus ‘Rip van Winkle”, Tete bouclé’, bulbocodium var citrinus, Muscari armeniacum ‘Cupido’

Ook zomerbloeiende bloembollen kun je in een pot combineren, maar door de veelal intense kleuren van de zomerbloeiers is een pot met een soort al prachtig.

Klik hier voor instructies voor planten in potten en bakken:

tulp op pot crocus op pot Narcis op pot hyacint op pot muscari op pot
Tulpen op pot Crocus en Tulp op pot Narcissen op pot Hyacinten op pot Muscari op pot
PDF : Tulpen op pot PDF: Crocus en tulpen op pot PDF: Narcissen op pot PDF: Hyacinten op pot PDF: Muscari op pot
VIDEO : VIDEO VIDEO:  VIDEO  VIDEO:  VIDEO 

 

begonia op pot calla in pot gladiool in pot dahlia in pot
Begonia op pot Calla op pot Gladiool op pot Dahlia op pot
PDF: Begonia op pot PDF:Calla op pot PDF:Gladiolen op pot PDF: Dahlia op pot
VIDEO  VIDEO VIDEO  VIDEO