Bloembollen, een wereldberoemd product

Bloembollen, een beroemd productWat denk je dat iemand uit een ander land van Nederland, weet? Veel zal het niet zijn, maar drie dingen zal hij vast wel noemen. Molens, klompen en bloembollen! Vreemd eigenlijk, want dat klopt niet met de werkelijkheid. Heel veel molens zijn in de loop der jaren verdwenen. Zoveel zijn er dus niet meer over. En klompen? Wie loopt er nou nog op klompen? Bijna niemand toch? Alleen bloembollen, die horen echt bij ons land. Al vele jaren. Je ziet ze overal om je heen; het hele jaar door. In de winter staan ze binnen op de vensterbank. De rest van het jaar bloeien ze buiten in tuinen en parken; zomaar in de grond of in grote bloembakken. Dan zijn er nog de bloembollenvelden. Duizenden en nog eens duizenden bollen kun je daar zien bloeien. Veel mensen verdienen hun brood met de handel in bloembollen. Ze worden over de hele wereld verkocht. Het is beslist niet overdreven om te zeggen: Nederlandse bloembollen zijn een wereldberoemd product!

Bollen of knollen?
De meeste mensen weten niet dat er bollen, knollen én wortelstokken zijn. Ze noemen ze allemaal bollen. Eigenlijk is dat niet zo gek. Ze worden vaak in dezelfde tijd geplant. Ze worden allemaal droog in een zakje of doosje verkocht. Bollen en knollen lijken ook wel wat op elkaar. Alle bollen en knollen zijn gevuld met reservevoedsel om te kunnen groeien en bloeien als ze in de grond gestopt worden. Een wortelstok ziet er wel heel anders uit. Het is een ondergrondse, meestal horizontaal lopende opgezwollen stengel. Het eind van de wortelstok buigt vaak weer omhoog en vormt zo een nieuwe plant.

Tulp = bol     Dahlia = knol     Lelietje van Dalen = wortelstok

          Tulp=Bol                    Dahlia=Knol               Lelietje van Dalen=Wortelstok

Voorjaarsbloeiers
De meeste bloembollen zoals tulpen, hyacinten, narcissen en crocussen bloeien in het voorjaar. Kort na de winter staan de planten in de tuin er meestal nog dor bij. Ze hebben tijd nodig om op gang te komen. Bij bloembollen gaat dat heel anders. Die zijn er vroeg bij. Het lijken wel tovenaars. Je ziet ze haast groeien en voor je het weet springen de knoppen al open. Dan is de tuin vol kleur en dat is een prachtig gezicht na de sombere wintertijd. Je snapt nu wel hoe dat kan. Al het voedsel om te groeien zat immers al in de bol. Bovendien hebben bloembollen maar weinig zon nodig. Daarom hebben ze een grote voorsprong op andere planten in de tuin. Van alle bloembollen hoort er bijna niet één echt in ons land thuis. We zeggen ook wel: ze zijn hier niet inheems. Van oorsprong komen bloembollen bijna allemaal uit streken rond de Kaspische zee, de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. De zomers in die verre landen zijn heet en droog. De winters streng. Die winterkou hebben veel bollen nu net nodig. Sterker nog, hoe kouder de winter, hoe sneller de bollen gaan bloeien.   Daarom planten we ze in het najaar. De grond is dan nog niet te koud. Dus beginnen de wortels al te groeien. Heel langzaam komt er beweging in de bloembollen. Dan wordt het winter. Het groeien houdt op. De rusttijd is begonnen. In de koude grond wachten de bollen op warmer weer. Dan is het op een dag zover en de eerste groene puntjes verschijnen boven de grond. In het warme voorjaarszonnetje vormen de bollen dan al snel stelen, bladeren en bloemen. Wil je weten welke soorten voorjaarsbloeiers er zijn, kijk dan op pagina voorjaarsbloeiende bolgewassen.

Bloei hyacint     Bloei tulp     Bloeii narcis

Zomerbloeiers
Wist je dat er bloembollen zijn die in de zomer bloeien? Ook de zomerbloeiende bloembollen zoals gladiolen, lelies, dahlia’s en begonia’s planten we buiten. Maar niet in het najaar. Ze kunnen namelijk niet tegen de winterkou, want ze komen van oorsprong uit landen met een tropisch klimaat. Als we ze toch in het najaar zouden planten komt er niets van terecht. Door de vorst zouden ze bevriezen. Daarom worden de zomerbloeiers in het voorjaar geplant. In die tijd kun je ze ook kopen. Veel van die zomerbloeiers zijn niet zo bekend. Er staan in de zomer ook zoveel andere planten in de tuin! De planten die uit bloembollen groeien, vallen daarom niet zo op. Veel mensen weten niet eens dat het bloembollen zijn! Wil je weten welke soorten zomerbloeiers er zijn, kijk dan op pagina zomerbloeiende bolgewassen.

Bloei lelie     Bloei gladiool

Bloembollen werkboekje
Dit is jouw eigen boekje en hiermee kun je veel leren over bloembollen. Er staan verhalen in over de seizoenen en wat er dan met de bloembol gebeurt en ook iets over de geschiedenis van de bloembollen. In dit boekje zitten ook heel veel knutsel- en foto opdrachten die je zelf of samen met je klas kunt maken. Door de figuurtjes op de bladzijden wordt elke keer aangegeven wat voor soort opdracht het is. Veel plezier ! Bekijk of download hier het Bloembollen werkboekje