Sandersonia

Sandersonia

Sandersonia is familie van de Colchicaceae

Populaire naam: Kerstklokken of Chinese lantaarn

Bloemkleur: oranje - Bloeiperiode: juli – augustus

Plantdiepte: 3 - 5 cm - Plantafstand: 20 cm - Planthoogte: tot 100 cm

Toepassingen: borders, potterie en orangerie, bloemsierkunst

NAAM EN HERKOMST SANDERSONIA

Er is slechts één soort van dit geslacht: Sandersonia aurantiaca. De Schotse journalist en amateur botanist, John Sandersonia, ontdekte haar in 1951 in KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika. Sir William Hooker, directeur van de Royal Botanic Gardens, Kew beschreef haar in Curtis’s Botanical Magazine in 1853. In Zuid-Afrika is de populaire naam Kerstklokken omdat ze daar rond de Kerst bloeit of Geelklokkie. Ze wordt ook wel Chinese lantaarn genoemd door de oranje bloemen. De naam ‘aurantiaca’ verwijst naar de oranjekleur van de bloemen. Ooit was ze een veel voorkomend verschijnsel in de Oostkaap, KwaZulu-Natal, Swaziland en het zuiden van Mpumalanga. Door verlies aan leefgebied door uitbreiding van de landbouw en het willekeurig plukken van bloemen is ze tegenwoordig een zeldzaam verschijnsel in het wild.

KLEUREN EN VORMEN SANDERSONIA

Ze heeft lantaarnachtige en alleenstaande bloemen die bloeien aan het eind van de stengels. De bloemen openen van onder naar boven en komen voor in tinten licht tot diep oranje. Door de hoogte van de stengels moeten deze gesteund worden. De bladeren zijn lijn/lancetvormig.

Sandersonia aurantiaca wortelstok Picture Mary Sue Ittner

SANDERSONIA KOPEN

Koop in het voorjaar stevige, onbeschadigde wortelstokken. Koop wortelstokken met tenminste 1 gezonde knoop, daaruit groeit de plant. Koop nooit zachte, uitgedroogde of verschrompelde wortelstokken. Meer kooptips.

SANDERSONIA PLANTEN

Je kunt haar het beste in een potplanten, want ze is niet winterhard. Plant in april/mei in een diepe plastic pot met een diameter van 25 cm. Ze heeft goed gedraineerde, beluchte, enigszins zuur groeimedium nodig dat wat organische stof bevat zoals gelijke delen fijn verteerde, goed afgebroken zure compost en grof rivierzand of silicazand. Leg een laagje steenslag van 2-3 cm over de gaten om de drainage te verbeteren. Vul tweederde van de pot met groeimedium en plaats in het midden een stok waar je de fijne stelen aan vast kunt maken. Je kunt hiervoor ook een rekje gebruiken of laat de plant door decoratief snoeihout groeien. Je kunt 3 tot 5 wortelstokken in een pot planten. Zet de pot op een beschutte plek met ochtendzon en middag schaduw. Meer planttips.

VERZORGING SANDERSONIA 

Geef ze matig water tot de eerste blaadjes verschijnen. Houd de plant voldoende vochtig tijdens de groei en gebruik regelmatig wat plantenvoeding in het gietwater. Knip om herbloei te bevorderen de uitgebloeide bloempjes weg. In de herfst minder water geven tot al het blad afsterft. Bewaar de wortelstokken droog in de bloempot op een niet te koude vorstvrije plek (10-12 °C). Geef in het voorjaar voorzichtig iets meer water en warmte als de wortels weer gaan groeien. De wortelstokken hebben de neiging om te rotten. Zorg ervoor dat ze in het juiste groeimedium geplant zijn en ze in de winter in droge grond worden bewaard. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING SANDERSONIA 

Ze wordt voornamelijk vermeerderd door zaad en door deling van de wortelstok, en in mindere mate door in vitro vermeerdering. Vermeerdering door zaad is een lang proces door de grillige kieming. Vermeerdering is ook mogelijk door de wortelstok te delen. Zorg ervoor dat ieder deel een groeiknop bevat. Droog het snijvlak een dag of twee, bestrooi vervolgens met een fungicide zoals captab (bijvoorbeeld Kaptan) en plant. De beste periode hiervoor is de late winter, net voordat de actieve groei begint. Meer verwilderingstips.

TOEPASSINGEN SANDERSONIA

De wortelstokken worden traditioneel door de Zoeloes als lustopwekkend middel gebruikt. De bladeren worden in combinatie met andere planten aan baden toegevoegd als bescherming tegen het kwaad. Sandersonia bevat colchicine en alle delen van de plant moeten daarom als mogelijk giftig worden beschouwd.

Sandersonia

BLOEMSIERKUNST SANDERSONIA 

Met de juiste verzorging heeft ze een vaasleven van wel 2 weken. Geniet langer van de bloemen met deze tips:

  • gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid. Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding;
  • snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad;
  • zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit;
  • zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.