Leucojum

Leucojum aestivum Gravety Giant

Leucojum is familie van de Amaryllidaceae

Populaire naam: Lenteklokje, Meiklokjes, Zomerklokje

Bloeiperiode: februari – mei - Bloemkleur: wit getipt met groen of geel

Plantdiepte: 8 - 10 cm - Plantafstand: 8 - 10 cm - Planthoogte: 20 - 40 cm

Toepassingen: borders, rotstuinen, onder bomen en heesters, potterie, bloemsierkunst

NAAM EN HERKOMST LEUCOJUM

Er zijn 11 verschillende soorten. Twee daarvan zijn inheems maar zeldzaam in België en Nederland. Klik HIER om te zien waar het lenteklokje voorkomt in Nederland en HIER voor het zomerklokje. Ze lijkt op een sneeuwklokje (Galanthus), maar ze heeft 6 bloemblaadjes van dezelfde lengte en geelgroene stippels op de punten van de bloemblaadjes. De naam Leucojum is afgeleid van het Oudgriekse λευκόιον (van λευκός/leukos = glimmend wit en ἴον/ion = viool). Het lenteklokje verschijnt op dezelfde tijd als de viool en ruikt vrijwel gelijk. Ze zou de bloem zijn geweest van de koe Io (Griekse mythologie: Zeus veranderde zijn minnares Io in een koe zodat hun liefde niet in de gaten zou lopen) uit wiens welriekende adem de eerste viool ontsprongen zou zijn. Oorspronkelijk komt ze uit Zuid-Europa tot Turkije tot het Kaukasusgebergte. Hou er rekening mee dat alle van de plant delen giftig zijn.

KLEUREN EN VORMEN LEUCOJUM

Ze heeft klokvormige, hangende, licht geurende, witte bloemen met gele of groene stippels op de punten van de bloemblaadjes. Ze heeft holle stengels. Er bestaan ook herfstbloeiende soorten, die in het geslacht Acis zijn geplaatst.

SYMBOLIEK LEUCOJUM

Ze is het symbool van hoop en vriendschap in tegenspoed. Een oude legende verhaalt hoe de goedhartige Hoop huilend over de witte, dode kussens van de aarde dwaalde en treurde om de bloemen en het liefelijke groen die begraven waren in de koude, harde grond. Maar zie, waar dikke en vaste druppen van haar hete tranen op de bevroren sneeuw druppelden smolt het en daar verschenen de boodschappers van vriendschap, de bloemen van Hoop.

Leucojum aestivum Picture David Pilling

LEUCOJUM KOPEN

Koop in het najaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn. Koop nooit bloembollen die zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Deze bollen zijn waarschijnlijk ondeskundig of te lang bewaard. Let ook op de uitlopers, een klein, groen puntje is geen bezwaar. Koop ook geen beschadigde bloembollen want deze zijn gevoelig voor schimmels. Grote bloembollen geven stevige lange stengels en grotere en/of meer bloemen. Koop stevige bollen zonder uitlopers. Koop nooit bollen die zacht aanvoelen, beschimmeld of uitgedroogd zijn of al uitlopen. Meer kooptips.

LEUCOJUM PLANTEN

Plant haar direct na aankoop zodat de bol niet uitdroogt in september – november op een vochtige, half beschaduwde plaats. In het wild groeit ze in vochtige weiden en langs de oevers van poelen en beken. Ze gedijt in iedere goede tuingrond, maar zorg ervoor dat de grond niet te droog is. In grote aantallen komen ze het mooist uit. Na de bloei sterven de bladeren af. Ze kan ook prima in een pot geplant worden. Meer planttips.

VERZORGING LEUCOJUM

Geef na het planten goed water. Ze is gevoelig voor uitdroging dus zorg ervoor dat de grond niet te droog is. Knip verwelkte bloemen weg. Een laagje bladaarde of oude mest in de herfst zorgt voor meer bloemen. Meer verzorgingstips.

VERMEERDERING LEUCOJUM

Op de juiste plek kan ze jarenlang blijven staan en neemt het aantal bloemen toe. Ze kan vermeerderd worden door de pollen uit te graven, te delen en opnieuw te planten. Het kan zijn dat ze na het verplanten pas na een jaar weer gaat bloeien. Ze kan ook worden vermeerderd via zaad, maar het duurt lang voordat ze dan bloeit. Meer vermeerderingstips.

LEUCOJUM OP DE CATWALK IN HET TUINPALET

Ze combineert mooi met primula’s, hosta’s, Brunnera, Scilla bifolia, Narcis pseudonarcissus lobularis en Arum italicum.

BLOEMSIERKUNST LEUCOJUM

Met deze tips geniet je langer van je bloemen:

  • Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid.
  • Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding. Een klein beetje bleekwater in het water helpt bacteriegroei te beheersen en het water helder te houden.
  • Twee eetlepels suiker, 1 theelepel baking soda, appelazijn of een cent in de vaas houden de bloemen langer vers.
  • Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.
  • Zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.
  • Zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.

CULTIVARS LEUCOJUM

Cultivars met een * zijn te koop in Nederland.

Leucojum aestivum 'Gravety Giant'

Leucojum aestivum* 

Populaire naam: Zomerklokje 
Bloeiperiode: april – juni

Aestivum betekent zomers, dus zomerklokje. Ze heeft heldergroene bladeren, bloeit met 3 tot 5, soms 7 bloemetjes per steel in wit met een groene stip en wordt 20 – 60 cm hoog. Ze wordt gevonden in grote delen van Europa, het zuidwesten van Azië tot Noord-Iran en is zeldzaam in België en Nederland. Kijk hier om te zien waar ze in Nederland te vinden is. Ze is beschreven in 1594. Var. ‘Gravetye Giant’ heeft veel bijzonder grote bloemen aan stengels die wel 50 cm hoog worden. Ze is gevonden in de tuin van William Robinson, Graveteye Manor. Var. pulchellum (betekent fraai of mooi) groeit in de moerassen van het westen van het Middellandse zeegebied, wordt 20 cm hoog en bloeit iets eerder.

Leucojum vernum

Leucojum vernum*

Populaire naam: Lenteklokje 
Bloeiperiode: februari – april

Vernum betekent van de lente. Ze bloeit met één hooguit twee witte bloemen met een gele of groene stip per steel, wordt 20 cm hoog en verspreidt een aangename geur. De lange bladeren zijn fel groen. Ze wordt gevonden in een ruim gebied van België tot Polen en van de Pyreneeën tot voormalig Joegoslavië. In Nederland, Zuid-Engeland en Denemarken is ze genaturaliseerd. Kijk HIER om te zien waar ze in Nederland te vinden is https://www.verspreidingsatlas.nl/1625#. In Zeeland wordt ze het parapluutje genoemd. Subspecie carpathicum bloeit wit met een geelachtige vlek en komt oorspronkelijk uit Oekraïne, Roemenië en Tsjechië.